Schacktomtarnas Julafton!!

I söndags spelades 5:e ronden i allsvenskan och nu var det äntligen dags för schacktomtarna på de lägre borden att visa upp sig!! Som vanligt var EP lägre rankade än motståndarna från MAS, men med bara lite drygt 100 pinnar back i snitt var vi synnerligen hoppfulla!! Matchen började inte så lysande med att Christofer gav bort allt han hade, men sen blev det roligare: Som vanligt brydde sig inte Holger om en ratingdifferens på nästan 200 utan han sopade gamle Skurups-EP:aren Jonas av brädet och kvitterade. Strax efter vann även Robin efter att ha fått en bonde tidigt och sedan en till och därefter säkert fört ett löparslutspel i hamn. 2-1. Därefter förlorade en lunginflammerad Håkan trots bra ställning i mittspelet och när även Janne fick sträcka vapen var det hastigt och olustigt 2-3, men det såg bra ut för övriga. Christian offrade en kvalle, men fick inte riktigt till angreppet och fick nöja sig med remi. 2½-3½ och de två sista borden kvar.
På sjunde fick Anders tidigt in en snygg kombination som gav bonde och sedan satt hans motståndare och suckade och stönade vid brädet medan Anders säker förde hem partiet till en säker 1:a. 3½-3½
Återstod lagledaren…. SUCK: Jag hade nöjet att som vit ta emot min gamle bekant Hanz ”tabbe” Nilzon och då visste vi båda att det skulle bli åka av!! Och det blev det i en Svesnikov där svart avvek med Le6 i 9:e draget (i st f Le7). Jag greppade då initiativet och i 17:e draget missade jag första vinstchensen (h4 hade gett mig 1.36 av Fritz. Istället spelade jag bort det till svart fördel, men vände igen och fick ett fördelaktigt slutspel som jag slutligen misshandlade till remi. 4-4 är OK, men…….
Så till dagens sensmoral: ”be careful what you wish for”! Jag hoppades ju att lite förstalagsspelare skulle komma ut i måndags för att visa mig hur man vinner. Och det gjorde framför allt Christian! Det tog honom 1 s att hitta h4 och inte mycket längre att hitta vinsten i slutspelet (där fanns flera, men testa gärna denna ställning:
Vit: Kf3, Se3, b: a4, b4, h3 Svart: Kg6, La3, b: a6, d6, f5 Vit drar

Men med två ronder kvar har vi ändå bäddat ganska bra med 1 vinst och 2 oavgjorda. Vi ligger 6:a men har 3 poäng ner till LASK och Helsingborg. Detta innebär i princip säkrat kontrakt om vi tar poäng mot LASK i nästa rond. Och även om vi skulle förlora har vi Västervik i sista och poäng där fixar troligen också biffen. Men enklast är att avgöra mot LASK så kan vi spela sista avslappnat!!

EP2 spelade också hemma och trots en w.o. från motståndarna och klart ratingövertag från bord 4 och nedåt blev det en spännande match. Linn inledde med att kombinera bort en pjäs, men sedan fortsatte hon med att kombinera bort motståndarens kung! 2-0. Gunnar hade ingen lätt uppgift mot seriens poängkung. 4 raka 1:or på bord 1 blev 5. 2-1
Och där stod det länge och vägde och lag 2 hade fortfarande 5 partier kvar när EP 1 bara hade 3. Slutligen tog rutin och rating ut sin rätt och Erik T, Erik A och Torgny vann sina partier, medan Sven och Kent remiserade till en solklar 6-2-seger.
Detta placerar EP 2 på en stark 3:e plats i div 3. Till Helsingborg och Limhamn 4 i toppen är det ouppnåeliga 4 poäng (j-a osis att vi mötet Limhamn 4 i den extrarond då vi var i Danmark med juniorerna!!), men att behålla tredjeplatsen känns troligt och i så fall vår bästa insats på länge!!

EP 3 fick äntligen spela med fullt lag och vi hade vissa förhoppningar mot Limhamn 6. På bord 1 hade André och motståndaren ungefär samma ranking och på övriga skillde det bara c:a 100 (lite mer på sista….). Så med EP-faktorn inräknad skulle det kunna gå! Och nära var det. André vann sitt parti medan Hannes och Gustav remiserade. Tyvärr förlorade både Erik A och Johan och i alla fall i Johans parti borde det gått annorlunda!
Ytterligare en hedersam, men lärorik, 2-3-förlust mot ett klart högre rankat lag. Trots detta ligger vi inte sist i tabellen och i de 2 sista möter vi bottenlagen Bara och Ystad så minst 1 vinst där och det blir lite roligare!!

Ny match 23/2, tyvärr sluthelgen på sportlovet, men förhoppningsvis med fulla lag igen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.