På äventyr i Tylösand

Nya fantastiska äventyr bjöds det på i Tylösand den 9-11 maj i år! Från En Passant deltog sex spelare, plus farfar Lyngsjö som definitivt kan räknas till resesällskapet! Förlagda i Halmstad på Hotell Amadeus var fyra spelare från tre generationer Lyngsjö, samt Max med familj. Närmare spellokalen i Tylösand bodde Niklas och Nils, dock var för sig – anledningen till det får ni fråga Nils om!

Foto: Mikael Svensson (Malmö Open)

För tredje gången var alltså samtliga schackspelare i familjen Lyngsjö närvarande. Vi har samlats tre gånger tidigare med målsättningen 50% tillsammans. Första gången var i Malmö Open i december 2023 (se bild), då vi missade målet med en ynka halvpoäng, andra gången i Växjö i februari, då vi var lite längre från. Skulle det bli tredje gången gillt i Tylösand?

Tävlingen ingår i Svenskt Grand Prix, där man antingen anmäler sig till den öppna tävlingen Deltalift Open, eller tävlingen WST 1600 där man inte får ha mer än… just det, 1600 i rating. Lite komplicerat har det dock blivit under säsongen, eftersom FIDE (världsschackförbundet) mitt under säsongen beslöt ändra på ratingreglerna, vilket gav ett tillskott för många av de lägre rankade spelarna. Kompromissen för GP-tävlingarna blev att man använder ratingtalet per 1 februari, precis innan ändringen togs i bruk.

Förutom äran i den här tävlingen var detta också sjätte och sista GP-tävlingen, vilket innebar att placeringarna totalt i Svenskt Grand Prix och Lilla Svenskt Grand Prix skulle utses.

Vädret bjussade mestadels på sin bästa sida, och Liam kunde njuta av sol och strand samt att leka med sina vänner mellan partierna. Han hade sin absolut bästa GP-tävling än så länge, och tog 3/8 i WST 1600!

Max låg bra till i början, men föll lite mot slutet och slutade på 11:e plats med 5/8.

Luke låg bra till i Lilla Svenskt Grand Prix inför den sista tävlingen, och ett bra resultat kunde bära hela vägen. Efter 4/4 i snabbschacket blev det final mot Nils Zandler i första långpartiet. Ett tag såg det svårt ut i ett tornslutspel med färre bönder, men är det något Luke kan så är det slutspel! Han förenklade till T mot T+kantbonde, och gjorde sedan inga misstag utan höll remin säkert.

Därefter följde två partier mot klart yngre, men mycket duktiga, spelare. En av dem, i rond 7, var LASKs Minh Thuc Le Doan, som är hela 8 år yngre än Luke. Båda partierna var mycket stabila, och Luke drog ifrån Zandler som tappade en halva i rond 7. Efter en kontrollerad och ganska kort remi i sista ronden stod Luke som slutsegrare i WST 1600 på 7/8, på samma poäng som Zandler men med klart bättre särskiljning!

Dessutom vann Luke därmed också Lilla Svenskt Grand Prix i överlägsen stil, och får sitt namn förevigat i raden av segrare i Svenskt Grand Prix, och en fin omnämning för En Passant i historieböckerna.

I stora turneringen tog farfar Gert Lyngsjö (Landskrona SK) jättefina 4/8 och Håkan 4,5/8 (efter att ha förlorat mot ex-En Passantaren Joel Eklund i sista ronden), så familjens målsättning om 50% infriades med råge på tredje gången gillt (18,5/32). Vi får väl se när det kan uppnås härnäst, eftersom Luke sannolikt kommer att ställa upp i stora turneringarna i fortsättningen, och får väl svårt att göra så bra resultat som 7 poäng.

Foto: Mikael Svensson (Malmö Open)

Niklas slutade på 3,5/8 och Nils tog liksom Håkan 4,5/8.

Slutresultat Deltalift Open
Slutresultat WST 1600
Slutresultat Svenskt Grand Prix
Slutresultat Lilla Svenskt Grand Prix

Det blev också ett ratingpris till klubben i GP-sammandraget, och även det stod Luke för, då han hade under 1500 när säsongen började.

Stort grattis Luke till säsongens framgångar!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.