Fin skalp för Hebbe i starten av Ungdomsserien

Som vanligt såhär års spelas Ungdomsseriens första rond för div 1 och div 2 innan övriga serier kommer igång. Vårt förstalag tog en grym silvermedalj i div 1 vid vårens avslutning, men serien är tuff med många bra lag. Andralaget är nya i div 2 efter andraplatsen i div 3 i våras, och det kommr bli en fin erfarenhet för de som spelar i den serien.

Båda lagen spelade hemma i Svedala idag, och det bjöds på mycket bra schack på många bord, trots att vi saknade flera ordinarie spelare. Ungdomsserien är den tävling där uppslutningen brukar vara som allra bäst. Förstalaget mötte nykomlingen Helsingborgs ASK, som dock var på tok för bra för div 2 förra året, och kom med ett riktigt bra lag. Även andralagets motståndare, Kristianstads SS, som i våras åkte ur div 1, kom med ett vasst lag.

Från vårt ordinarie förstalag saknades både Marcus och Gustav, så påfyllning behövdes i form av Max och Anton, vilket tyvärr försvagade andralaget. Anton förlorade väldigt snabbt, men Max spelade kanonbra mot betydligt högre rankat motstånd, och hade länge bonde mer. Även Luke på bord 2 spelade fint och hade bonde mer efter öppningen, även om den bonden var en ganska svag dubbelbonde.

Egil-Sigge, svart vid draget

Sigge på bord 1 kom ut dåligt från öppningen, fick flytta sin kung tidigt och kunde därmed inte göra rockad. Han kom bonde under men kämpade sig successivt in i partiet! När alla pjäser var avbytta så var han bonde under i bondeslutspelet, vilket brukar betyda säker förlust, men Sigge hade ett fint trick i rockärmen (höger).

37… b4! 38.cxb4 cxb4 39.axb4 a4!! Man måste verkligen inte alltid bara blint slå tillbaka allt! Här visar Sigge att ett andra bondeoffer inte är något problem, när man får dam först. 40.b5 a3 41.b6 a2 42.b7 a1D 43.b8D Dd4+ 44.Kf3 (faller inte för matten 44.Kg4? Df5#) 44…De4+ varefter c-bonden faller med schack och därefter faller ytterligare en bonde, så spelarna enades snabbt om remi.

Med lite flyt kunde det fortfarande ha blivit oavgjort, med Max bonde över och Luke i ett helt jämnt slutspel. Tyvärr satte båda bort sig ganska precis samtidigt, och matchen slutade ½-3½.

Andralaget mötte som sagt klart högre rankat Kristianstads SS, men de bjöd på riktigt bra motstånd! Först klar var Vincent som kanske spelade lite för snabbt. Det gjorde dock inte Bastian som matchade sin motståndare riktigt, riktigt bra! I slutställningen hotade Bastians dam matt på g7, men motståndaren hann före med en annan matt. Liam, som mötte en annan Liam, spelade länge mycket jämnt, men fick lära sig den hårda vägen att när motståndaren hotar ens dam så är det inte nödvändigtvis bra att bara hota motståndarens dam. Det kostade ett torn.

William-Hebbe, svart vid draget

Hebbe spelade mycket lugnt och stabilt på förstabordet, och var klart sist färdig i andralaget. Han såg först pressad ut som svart i ett slutspel med dam och torn, men så plötsligt (vänster) uppenbarade sig en möjlighet för Hebbe att offra en bonde för ett mycket vackert mattangrepp! Hebbe tog chansen, och när offret accepterades var partiet snabbt slut!

32…Tf8!! 33.Dxg7 Tf2 34.c3 Db5 35.b4 Dd3 och vit gav upp med ogarderbar matt på c2. Grym skalp av Hebbe, som inom kort lär ha ett eget Elo-tal, då mosttåndaren hade hela 1660.

Matchen slutade därmed 1-3, men lärdomarna var många, och spelarnas utveckling imponerar stort!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.