Slutkommentar SM

Efter SM blev det till att åka hem med svansen mellan benen och slicka såren och……. Men tydligen finns det folk som vill läsa om hur det gick så här kommer en slutrapport. Och eftersom jag är den jag är kommer rapporten i form av betyg och skriftligt omdöme!!

A: Bara en spelare i truppen förtjänar högsta betyg!!! ROBIN!!! Inte bara resultatet utan sättet han gjorde det på!! En förlust i första kan ta musten ur den starkaste, men Robin bet ihop och satte 3 raka 1:or och eftersom Mats Eriksson, banemannen från rond 1, tappade 2 halvor här var de lika. I femte spelade båda remi och i 6:e vann båda. Sida vid sida, MEM vid lika poäng skulle Mats vinna på inbördes. Men i sista tog Mats ganska snabbt remi medan Robin malde ner sin motståndare och tog ytterligare en vinst och vann gruppen på 5½ poäng (precis som jag tippade i förväg!). Så grattis till gruppsegern och mästarklassplatsen och klockrent A!!!!

B: Med snudd…… Erik och Sven gjorde en kanoninsats i kadettklassen!! Erik inledde lite trevande med 3 remier, men sen fick han upp farten och på resterande 6 ronder vann han 4, 1 remi och bara förlust mot 3:e rankade med 1900. I sista höll han remi mot blivande svenske mästaren och slutade på 6 poäng av 9 på en fin 6:e plats!! Sven hade inte direkt tur i lottningen. Bra spel och några vinster gav matcher mot de som var rankade 1:a, 2:a och 4:a i turneringen. Trots att han stod på vinst i alla dessa partier lyckades han inte få med sig något och efter en liten fegremi i sista slutade Sven 8:a på 5,5 poäng!! Rankade 12 och 13 till slut så får placeringarna 6 och 8 ses som en mycket stark insats!! För A hade det dock krävts vinst mot någon av toppspelarna!!

C: I veteranklassen var Torgny rankad som 45 av 64 och jag djärvdes ändå att tippa honom i mitten på halva poängsumman. Men Torgny nöjde sig inte med detta utan placerade sig som 22:a med 4 poäng. STARKT!! Ett starkt C även till André som var rankad 27 av 37 i kadettklassen och som landade på en finfin 17:e plats med 4½ poäng. Hade det inte varit för 2 avslutande nollor (mot starkt motstånd) hade vi haft en topp-10 till. Men Andy har 2 år kvar i kadettklassen, så…

D: Betyget D delas inte ut till någon den här gängen……

E: Lägsta godkända betyget. Här kommer det lite i sjok….. I mästarklassen var Janne ytterst upprörd över att jag bara gissat 5-6 poäng på honom. Detta när han insåg att det var 9 ronder. Han och Peter hade liknande resor och vad gäller Peter så handlar det en del om att ta den enkla vinsten och inte nödvändigtvis leta efter en snyggare eller spektakulärare!! Efter en vinst i rond 1 åkte han upp på bord 1 och fick möta blivande segraren Mats Welin. Honom snurrade Peter upp på läktaren, men i ett läge där han kunde avveckla och leda med 2 bönder hittade han något bättre…… Åsså blev det remi. Sen var det ojämnt spel. Fantastiska partier och drag blandades med….. Och det samma kan sägas om Janne. Startade bra med att hålla remi på bord 1 mott den topprankade spelaren och sedan vinst i rond 2. Sen blandade även han friskt. Vann när han stod urkass och förlorade i givna vinstställningar. Båda klarade 4 poäng o hängde kvar i mästarklassen och får därför godkänt!
Samma gäller siameserna Stefan o Mats (kallade Stellan!!). Bra gjort av båda att hänga kvar i klass 1, men en hel turnering utan vinster drar ner betyget 1 snäpp. Båda gled, i likhet med Stellan, in med 1 nolla och resten halvor-
Samma betyg tilldelas Anders. Hade vissa förhoppningar om en starkare insats med bättre öppningar och det såg bra ut i början. Första partiet genomfördes utan att en enda bonde förlorades och det dröjde nästan 40 drag in i parti 2 innan första bonden byttes. Om ni undrar så är detta alltså samma Anders som tidigare gett bort minst 1 bonde i varje spelöppning!! Med 3 av 5 såg det bra ut, men 2 avslutande förluster drar ner betyget och placeringen till en 6:e plats. Höll sig kvar och därför godkänt.

F: Underkänt…… URK!!! I mitt förhandstips drog jag till med 4 gruppsegrare. Jag, Anders, Linn o Robin. Ack så fel man kan ha…….

Anders och jag var högst rankade i våra grupper, men fick inte till det. Anders inledde hyfsat med 3 remier, där minst 1 skulle varit en 1:a och sedan en vinst. 2½ av fyra och toppkänning. Men sen kom 2 ägg och då räckte inte en avslutande vinst till. Själv inledde jag fegt med en halva innan jag torskade och sen blandat och en torsk i 5:e som gjorde att jag nästan var på väg ner i klass 3. I näst sista spelade jag helt fel i öppningen när min motis tyckte synd om mig och gav mig en hjälpande hand och en oförtjänt poäng. Vinst i sista och 4 av 7, vilket otroligt nog räckte till delad seger, men särskiljningen gav mig en 3:e plats (4 av 8 i gruppen fick 4 poäng!).
Allra värst var det för Linn. En bra inledning med 1½ av 2, men sen gick det utför. 4 raka ägg åsså var detta SM kört. En seger i sista rättade upp lite, men skall man vara strikt så åkte hon faktiskt ner i klass 4……..

Detta om själva SM. Förutom en liten detalj. När man sitter och gråter över sina partier så kan det vara välgörande att gå in i kommentatorsrummet och se vad de stora grabbarna sysslar med. Och om jag grämer mig över torskade vinstställningar kan man ju undra hur Nils kände sig i det avgörande armageddon-partiet när han satte pjäs i vinstställning och SM-titeln flög sin väg!!!!

Återkommer i morgon med Weekend-turneringarna och nya betyg!!!!

Rålann

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.