Mer bra spel i rond 3!

Idag skickade Roland mig en kort beskrivning av hur det går: ”Alla spelar bra, mycket bättre än sin rating!!” – Det var nog en bra beskrivning av tredje ronden, där det ett tag såg ut som om det skulle bli riktigt kul. Slutresultatet skrevs till 1-3, efter att Sigge fick knäcka sin nolla! Den här gången var ratingunderläget ”bara” 250 i snitt.

Sigge var faktiskt klar först – han spelade ett riktigt riktigt bra parti ända tills det var dags för tornslutspel. Vid det tillfället såg han ut att vinna, med var sitt torn och fem bönder mot fyra. Han offrade en bonde för att kunna springa med sin fribonde, och även där såg det mycket bra ut. Men tornslutspel är svårt, och Sigge gick fel, så motståndaren kom in i partiet igen. Till sist skulle motståndaren ta Sigges fribonde, och både Sigge och hans motståndare hade räknat med att det då blir tornbyte och så springer Sigges kung in och börjar plocka bönder först, så motståndaren… gav upp! Efter lite djupare analys visade det sig att det inte alls var så enkelt. I själva verket var det Sigge som låg illa till, och en mer exakt analys visade att efter tornbytet var det Sigge som skulle förlora.

Med flera bra partier i bagaget var Sigge väl värd en etta, men vi kan väl enas om att man inte ska ge upp för tidigt, utan om det är det minsta komplicerat, så spela hellre vidare! Räkna eller spela själv i det tricksiga slutspelet:

Men stort grattis Sigge! Och det var sånär att han hade fått med sig Luke i protokollet också. Luke spelade fint som svart i en Benoni, som vi tittat på en del hemma. Han kom till och med bättre som svart, men gav sedan vit en garderad fribonde i mitten som han sedan fick stå och vakta. Luke spelade för passivt, och motståndaren fick bygga upp ett angrepp på damflygeln. Det blev till sist för mycket, och vit bröt igenom och tog hela poängen.

Stina hade ett otroligt komplicerat parti, där hon definitivt hade chanser. Men som det är när motståndet är svårt, så är det inte alltid man lyckas få ut maximalt av ställningen. Stina förlorade efter ett parti av fyrverkerier! Vad tror ni om den här ställningen?

Stina (bild: Lars OA Hedlund)

Vit (Stina) har möjlighet att offra damen för en löjlig massa pjäser och bönder. Räkna gärna på 13. dxe5 Sg2+ 14. Txg2 Lxe3 15. Sxd6+ Kf8 16. fxe3. Redan här har man två bönder och två pjäser för damen, och hur ska svart klara av alla hoten, på f7 (med gaffel) och på f6, och dessutom ett fasansfullt angrepp med torn på d1 (t.ex. lång rockad) och löparen på b2 som lystet blickar ner mot tornet på h8!

Ludvig spelade som vanligt mycket solitt, till och med när han i mittspelet tappade kvalitet mot bonde. Tyvärr glömde Ludvig bort sitt kvarvarande torn på a8, och några oprecisa drag senare så började både material och ställning rasa.

Nu gäller det att ladda om för morgondagen, när Wasa och Kristallen väntar. Ytterligare två lag med på pappret riktigt bra spelare, men vad hjälper det mot våra superjuniorer!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.