Skol-SM – äntligen ungdomstävlingar!

Helgen 8-10 oktober blev det äntligen nypremiär för en ”riktig turnering” igen, när Skol-SM gick av stapeln i Helsingborg! Alla närvarande barn var mycket uppspelta, och det märktes att det här betydde mycket för dem. Att få träffa barn från andra klubbar, spela med riktiga pjäser och dessutom rejält med partier. För våra äldre spelare var spelorten en liten besvikelse, eftersom de ser fram emot Skol-SM som en helg där man får övernatta hemifrån, lite som ett läger. Nu var det nära nog för att sova hemma och köra varje dag till spellokalen. Vi får väl se var det går nästa år! Inget är bestämt än.

Från våra träningsgrupper deltog sju spelare, plus Torgnys två barnbarn Nathan och Benjamin, som också representerade En Passant. Det mesta var som vanligt i Skol-SM – det är två olika betänketider som gäller: 8 ronder 45min + 10s tillägg per drag för grupperna A-E (födda 2009 och tidigare) och 11 ronder 15min + 10s per drag för grupperna F-I (födda 2010 och senare). Spelschemat är som vanligt tufft, med två partier på fredagskvällen, 4 respektive 6 partier på lördagen och 2 respektive 3 partier på söndagen. Helgen avslutas med lunch och prisutdelning på söndagen.

Covid-anpassningen bestod av att endast spelarna och domarna fick vistas i spelområdet, medan föräldrar och ledare fann platser på läktarna. De äldre grupperna spelade i huvudarenan, där de permanenta läktarna användes, medan de yngre spelade i en sidoarena där en sarg omgav spelområdet och temporära läktare stod utanför. Totalt 232 spelare deltog, vilket dels kan förklaras av att många inte är redo att spela igen efter Covid eller kanske har slutat, dels av spelorten Helsingborg, som gör att det var långt för många att resa. Trots detta var det stort deltagande från Stockholm, och förvånansvärt lite deltagare från de skånska klubbarna. Till detta ska läggas vikande deltagande i Skol-SM redan före pandemin, med 326 senast i Halmstad 2019.

De yngre grupperna spelade hela 11 intensiva partier, men det blev en hel del väntande mellan ronderna, men med nya kompisar, pjätt och att hålla koll på sina äldre klubbkamrater fördrevs tiden väl! Freja och Hebbe spelade i grupp F, och det gick strålande. Freja spelade som alltid lugnt och eftertänksamt, medan Hebbe blandade några blixtrande snabba partier med några lugnare. Väldigt lovande att se att spelet faktiskt blev bättre i de längre partierna, även om resultaten inte riktigt speglade detta. I grupp G debuterade Affe och Benjamin, och det var en ganska omvälvande erfarenhet, med stora skillnader i nivån på motståndet. I yngsta gruppen, grupp I, var det debut för 8-åringarna Liam och Nathan, som verkade ha väldigt roligt, och båda uppskattade den sociala delen väldigt mycket, efter att i princip ha börjat med schack under pandemin. Det blev lite blandade resultat, men mersmak för att spela fler turneringar, Liam har t.ex. anmält sig till Skånska Skolmästerskapen i Lund den 23/10 (bara en dag), det har ni andra också, eller hur!?

I de äldre grupperna spelade Gustav (grupp D) och Luke (grupp E) för första gången med den längre betänketiden (det var som ni gissat inget Skol-SM förra året). Sigge spelade för första gången i den äldsta gruppen (grupp A) där han då var yngst av fyra åldersgrupper. Här är det lite mer fokus på resultaten, och både Sigge och Gustav var förståeligt besvikna efter att ha hamnat strax under 50%. Luke har historiskt flera placeringar i topp-5 i skol-SM, men under Covid har hans aktivitet varit liten, och han ville själv hålla nere förväntningarna på grund av det. Det var därför inte så överraskande när han förlorade ett parti redan i andra ronden, mot en för oss okänd motståndare. Det tog också pressen från honom när han åkte mot Helsingborg på lördagsmorgonen för att fortsätta efter en vinst och en förlust på fredagen.

Lördagens första två ronder blev enklare för Luke, då man får möta spelare som har lika många poäng. Turneringen tog en positiv vändning för honom under partiet i rond 5! Luke har mött Filip, som spelar för Stockholms-klubben Kristallen, flera gånger tidigare i nationella sammanhang, och mötena brukar vara jämna och spännande. Den här gången gick öppningen inte alls bra för Luke och efter en stunds spelande såg det ut som att han skulle förlora snabbt. Här är en mycket nyttig lektion i att inte ge upp, och Luke (svart) hittade plötsligt motspel genom att offra en löpare för att få lite fart på sina bönder, långt från kungarna.

Två frågor blir helt avgörande här: Hur snabbt kan svarts bönder börja hota att promovera (gå ner i dam) och vem hinner fram först med kungarna till de springande bönderna? Det gäller alltså att se till att bönderna kommer så pass långt fram att det är nära till omvandlingsfältet, men inte så långt att svarts kung kommer efter i rusningen mot bönderna. Luke hittar precis rätt i balansen:
35… a5 36. Kg2 Ke5 37. Ld1 Kd4 38. Kf3 Kc3 39. Ke3

Luke prioriterade att få kungen på plats, och nu gäller det att hjälpa bönderna framåt. Här gäller det att inte bli för girig och försöka byta torn för att hjälpa bönderna, eftersom 39… Tb2 möts av 40. Tc1+! och den svarta kungen har oroväckande få rutor att gå till. Luke spelade istället 39… Ta3! 40. Tc1+ Kb2+ 41. Kd2 Ta2+ Återigen lugnt manövrerande för att hjälpa bönderna ner. Objektivt funkade 41… b3 bättre, men i praktiskt schack är det läskigt att räkna på tornschackarna, gömma kungen på a-linjen bakom b-bonden och förstå hur man går vidare när motståndarens kung nått c-linjen. 42. Tc2+ Ka3 43. Txa2+ Kxa2 44. Kc2

Huvudregeln är ju att man inte ska byta pjäser när man ligger under i material, men här har Luke helt enkelt räknat längre än sin motståndare, och är ganska säker på att vinna med sina starka bönder. 44… b3+ 45. Kc3 a4 46. f4 b2 47. Lc2 a3 48. f5 gxf5 49. Lxf5 b1=D 50. Lxb1+ Kxb1 0-1. Även om Luke på lördagskvällen förlorade mot den blivande tvåan Lavinia från Solna SS, så bet han sig fast i toppen. I slutronden mötte han segraren Matija från SK Rockaden, Stockholm, och med en meriterande remi där slutade Luke på tredje plats i gruppen på 5½/8.

Roland och Håkan tackar alla deltagande barn för deras medverkan i en mycket trivsam helg, och hoppas det gav mersmak för barnen att återigen delta i turneringar över brädet! Glöm inte anmäla er till Skånska Skolmästerskapet i Lund den 23:e, genom att svara på Rolands mail om den tävlingen. Det är en mycket bra breddtävling, och eftersom den bara går över en dag så är det en fin introduktion till turneringsspel, och möjlighet att träffa barn från runt om i Skåne.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.