Sports Heart Camp

För knappt 10 år sedan slogs dörrarna upp till Sports Heart Camp upp för första gången. Idén var ett läger för många olika sporter, och syftar till att ”skapa motivation till en livslång passion för idrott”. Barnen (upp till 15 år) fick, förutom sitt eget huvudintresse, också prova på övriga sporter, som utövas under samma vecka på samma område. Lägret har flyttat runt på lite olika ställen i Stockholm, i år på Tumba Gymnasium, idrottshus och ishus, 31:a juli till 5:e augusti.

Sedan 2018 finns även schack med på schemat, då Sveriges Schackförbund visade intresse för att bli en partner. Det finns basket, bordtennis, dans, fotboll, friidrott, handboll, innebandy, isbandy, ishockey, mountainbike, schack och sång – en ganska rejäl spridning på aktiviteter! Det finns tre nivåer på lägret: Sports Camp med övernattning för 12-15, Day Camp för heldagsaktiviteter men utan övernattning för 8-11 och Play Camp, bara en timme om dagen, för de ännu yngre.

Jag hade lovat barnen (Luke och Liam) ett schackläger i sommar, men tyvärr är svårt med planering, och alla läger har inte dragit igång igen efter Covid. Vi har ju visserligen vårt eget läger varje år (även under Covid!) vid Ringsjöns strand (ni har väl anmält er!?), men det är efter att höstterminen börjat, och läger hör ju sommaren till! Genom vänner i Stockholm fick jag reda på hur fint anordnat Sports Heart är! Luke är lagom i ålder för Sports Camp, medan Liam passade för Day Camp.

Eftersom Liam behövde någonstans att sova över, så letade jag upp en lägenhet att låna i Stockholm, och pendeltåg gick direkt från centralen till Tumba station, 400m från lägret. Allt klappat och klart, barnen anmälda och jag ställde in mig på en vecka i Stockholm!

Vädret var verkligen helt perfekt under veckan. Barnen kunde vara utomhus för många aktiviteter, både schackliga och fysiska, medan jag kunde njuta av promenader längs Norrmälarstrand och genom centrala Stockholm under dagarna. Det enda som blev lite tjatigt var de ständiga pendelågsresorna (en halvtimme enkel resa) till Tumba. Måndag till fredag, fyra resor om dagen, slutade på tjugo resor totalt! Jag kunde de åtta stationerna utan och innan vid veckans slut kan vi väl säga.

Aktiviteterna var fantastiska. Ålders- och nivåindelad schackträning blandades med andra sporter, och för Luke även några andra aktiviteter, som trädklättring vid den fina banan i Lida. Maten var tydligen bra, fick jag reda på, och ledarna mycket proffsiga. Förutom schackets huvudmetorer Joel och Emilia så bjöds på ungdomsledare med så mycket schacktitlar så jag skulle själv njutit av träningen om jag fick vara med! Stormästaren Evgenij Agrest och IM Milton Pantzar bjöd också barnen på simultanföreställningar i gröngräset i solskenet.

Schackförbundets egna fotograf, Lars O A Hedlund, besökte också en dag och tog många fina bilder på barnen som kan hittas på bildbanken. Här vankas det prisutdelning för de yngsta, tror jag visst!

Luke blev mer än väl utmanad genom diverse blixt- och snabbschacksturneringar, så som denna och denna, med alla ledare deltagande. Det gick givetvis att sitta i gräset mellan de skuggande träden och spela, vilken inspirerande miljö!

En annan inspirerande aktivitet, tydligen skapad just för Sports Hearts krav på fysiska element, var stafettschack, som spelas i lag, där spelarna springer fram till ett bräde en i taget och gör ett drag. Barnen tyckte så mycket om det, så jag funderar på om det kan vara en bra aktivitet att introducera på vårt eget läger, om vädret tillåter!

Båda barnen vill tillbaka nästa år, och är det fler barn från klubben som vill åka, så skulle de ha fantastiskt kul!

Shout-out till Fredrik från Norrköping, som var så trevligt sällskap på tåget hem! Hoppas du fortsätter att hitta inspiration i ditt schackspelande, och att vi får se dig vid brädet också snart!

/Håkan

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.