Malmö Open 2017, med 17 EP-deltagare!

Sista helgen före jul spelades som brukligt Malmö Open och dess lillasyster MSF Open för spelare rankade under 1600, i festsalen på Rådhuset i Malmö. Nytt för i år var att turneringen anpassats till övriga GP-tävlingar genom att lägga till en åttonde rond, dock med skillnaden att det spelades fem snabbschackspartier och tre långpartier, ett snabbschacksparti mer än t.ex. Cellavision Cup i Lund.

En Passant kom till spel med inte mindre än sjutton (17!) deltagare! Vilket gjorde oss till tredje största klubb efter LASK och Limhamns SK. Nästa år tar vi dem!

Datumet för tävlingen var tyvärr inte det bästa för våra vänner i väster, då danska ligan hade rond under samma helg. Det betydde att den vanliga toppen och bredden av danska spelare uteblev, och tävlingen var ganska tunn bland de högst rankade spelarna. Vann gjorde i alla fall LASKs Hans Tikkanen, tillika vår regerande svenska mästare sedan i somras.

Nytt för i år var också brandlarmet under sista ronden! Det blev lite spännande när alla spelare samlades utanför rådhuset på sidogatan till Stortorget, och någon försökte ordna oss så att brandkåren skulle få plats att köra fram. Över tvåhundra schackspelare, packade som sillar på en smal trottoar utanför spellokalen! Utrymningen varade ungefär en kvart, sen tågade alla in på rad igen för att fortsätta sina partier.

Spännande var det också när folk började sätta sig ner vid sina bräden igen, och det uppdagades att många inte hunnit stänga av schackklockorna. Tur att det inte var i tidsnöden, men lite gissningslek fick tävlingsledningen syssla med för att få allas tider att stämma överens hyfsat igen.

Brandlarmet funkade i alla fall bra för mig själv (Håkan), då jag lyckades vinna sista partiet, och blev inte bara bästa EP-spelare på 5½/8, utan fick också ett ratingpris! Tyvärr hade arrangörerna (ännu en nyhet) strukit prisutdelningen, då ingen brukar ha ork och tid att stanna kvar i alla fall, så det blev till att fylla i en blankett med bankuppgifter för en framtida överföring från turneringen. Enda plumpen i mitt annars fina protokoll var mot Martin Jogstad från Eslöv.

På utmärkta fem poäng hade vi så ett koppel av spelare, där Erik T var den som var närmst ett ratingpris. Jag ska väl inte klaga, för det var i min ratinggrupp, och priset hade gått till Erik om han hade spelat minst remi i sista ronden. Erik och Anders Nilsson från Malmö AS var det sista kvarvarande partiet i turneringen på söndagkvällen, där Rådhusets festsal låg närmast öde runt de bataljerande tu, som tryckte sig likt en skugga längs väggen.

Fem poäng tog också Christian och Roland, som båda hade oflytet att också de förlora mot Martin Jogstad. Christian hade tätkänning ända till näst sista ronden, då en tung förlust tvingade honom att ge upp en grupp över Håkans. Roland hade till och med läge i sista ronden för ett ratingpris i en lägre grupp, men förlorade mot en högre rankad spelare.

På 4½/8 hittade vi också tre av de våra. Joel gjorde som vanligt en stabil tävling, speciellt i långpartierna. Sven kom tillbaka på slutet efter en dålig sekvens på lördagen, och André gjorde ännu ett fint resultat. För André slutade hösten med en hälsosam uppryckning i rating med över 300 poäng(!!!) från 1 september till 1 januari. André mötte Håkan i ett av två klubbinterna partier under snabbschacket, ett rafflande parti som slutade med att André blev matt just som tiden började bli knapp.

Nils gick ut hårt genom att möta den blivande vinnaren redan i rond 1, på bord 2, och trots den förlusten blev det en del bra resultat under snabbaschacksdelen. Tyvärr slutade turneringen med några tunga långpartier, och Nils var nog inte nöjd med sluresultatet som stannade vid 3/8. Nils vann dock det andra klubbinterna partiet, även det ett snabbschacksparti, mot Erik A. Även Erik hade nog hoppats på mer, och om han hade lyckats vinna mot en lägre rankad spelare i sista ronden så hade resultatet inte stannat vid 2½ poäng.

Torgny utgick efter snabbschackspartierna, och på de fem ronderna fick han ihop 1½ poäng.

Vi hade ett bra koppel spelare även i MSF Open, för spelare under 1600. Framför allt hade vi inte mindre än fem juniorer där, och det är en utmärkt tävling att komma igång att möta vuxna spelare, som vi gärna ser att fler tar chansen i nästa gång! Spelare på många olika nivåer deltar, där finns någon för alla att möta!

Bäst lyckades Stina, som tog 4½/8! Med sju EP-spelare var det svårare att undvika internmöten, och Stina mötte både Alrik och Sigge på vägen. 4½ tog också Kristian, som hade en mörk turnering, där vit inte lyckades vinna ett enda parti på alla hand åtta partier!

På 4 poäng hamnade Hannes N, som startade som en kanon, och till och med hade viss tätkänning inför söndagen. Där tog det stopp, och söndagen gav inga fortsatta framgångar. Även Sigge tog 4 poäng, och han var otroligt nära att sno till sig ett raingpris! Endast 1½ kvalitetspoäng skiljde upp till segern i ratinggruppen, där några sena resultat i turneringen kunde ha vänt på ordningen mellan de två.

Alrik hade en bra turnering, och slutade på 3 poäng, i sin tredje GP-tävling, andra försöket i MSF Open! 3 poäng tog även Pesach, som med fina vinster på söndagen putsade resultatet avsevärt!

Luke, 8 år gammal, spelade sin första vuxentävling, och gjorde det med den äran! Flera tunga förluster kom i snabbschacket där han ledde materiellt i två partier, men förlorade efter feldrag. Trots tunn poängskörd på fredagen och lördagen så visade Luke prov på stor psykologisk styrka när han kom tillbaka och vann på söndagen och slutade på fina 2/8!

Efter årsskiftet har nu FIDE ändrat på reglerna så att man förlorar partiet först efter det andra feldraget.

Malmö Open 2017 (177 deltagare, 8 ronder):
21. Håkan Lyngsjö, 5½
33. Christian Unmack, 5
36. Erik Tegler , 5
37. Roland Johansson, 5
69. Joel Nilsson, 4½
70. Sven Johansson, 4½
79. André Forsberg, 4½
129. Nils Nordahl, 3
152. Erik Andersson, 2½
172. Torgny Olsson, 1½ (av 5)

Resultat: http://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=4922

MSF Open 2017 (72 deltagare, 8 ronder):
26. Stina Johansson, 4½
27. Kristian Andersson, 4½
35. Hannes Nilsson, 4
40. Sigge Johansson, 4
51. Alrik Andersson, 3
60. Pesach Laksman, 3
68. Luke Lyngsjö, 2

Resultat: http://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=4923

Det här inlägget postades i Turneringar externa, Ungdomar. Bokmärk permalänken.