Instruktioner för att spela på Lichess

Det är gratis att spela schack på nätet, på servern Lichess! En Passant använder servern för att anordna turneringar med jämna mellanrum, och vi vill gärna se att så många av medlemmarna som möjligt deltar i våra turneringar!

Därför upprepas här instruktionerna för hur man spelar en turnering i Team En Passant på lichess! Tänk på att om du vill spela i en turnering, men antingen inte har ett konto, eller inte har spelat på lichess på ett tag, så vänta inte till sista minuten med att göra nedanstående, utan förbered dig genom att göra det här i god tid innan du vill spela. Det strular alltid med något!

Vår erfarenhet är att det funkar bäst att spela i en helt vanlig webbläsare, till exempel Chrome, på en dator. Det funkar givetvis att spela även på en surfplatta eller en telefon, men notera att apparna som är tillgängliga har vissa begränsningar och instruktionerna nedan kanske därför inte stämmer till 100%.

Om du redan har ett lichess-konto, så kan du skippa till steg 2 nedan. Om du redan är med i Team En Passant så skippa till steg 3.

1. Skapa ett lichess-konto

Gå till lichess registreringssida och fyll i all information. Tänk på att du behöver ett användarnamn som inte någon annan på lichess har, så fundera gärna igenom det i förväg. Det kan vara, men behöver inte vara, något med ditt namn i.

När du är klar och har skickat din information, så behöver du bekräfta att din epostadress är rätt, så gå till din epost och klicka på länken som skickats av lichess till dig.

2. Nu har du ett lichess-konto, och ska gå med i teamet:

  • Gå till En Passants team-sida och klicka på ”Gå med i lag”
  • Under ”Meddelande”, fyll i ditt namn och din epostadress
  • Invänta att en ledare godkänner din ansökan att gå med.

Observera att om du glömmer skriva ditt namn eller din epostadress, så kontaktar Håkan dig, i första hand i ett direktmeddelande på lichess innan du blir godkänd i teamet.

3. Anmäla sig till en turnering

På team-sidan (se länk ovan) finns rubriken ”Turneringar”. Under den finns en lista av turneringar, med en symbol först. Om sybolen är grå betyder det att turneringen är färdigspelad. Orange symbol betyder att turneringen är kommande och du kan delta. Tryck på turneringen och anmäl dig till den genom att trycka på knappen ”Delta”.

4. Spela en turnering du är anmäld till

När det är dags att spela är det bara att vara inloggad på lichess och inne på turneringens sida, så startar ditt parti automatiskt. Det finns ett par saker att tänka på:

  • Om du råkar stänga webbläsaren under partiet, så tappar du också uppkopplingen. Starta då upp webbläsaren, gå till turneringens sida och vänta, så ska ditt parti bli tillgängligt igen.
  • Det finns en chatt på turneringssidan som man kan delta i om man vill. Vissa tycker det är distraherande att behöva titta på den, men det finns en liten grön ruta bredvid texten ”chattrum” som du kan klicka på så att den inte längre är grön. Du slipper då se chatten.
  • Om du behöver lämna turneringen, så stäng inte bara ner webbläsaren och gå från datorn. Du kommer då ändå lottas mot en annan motståndare, som därmed får sitta och vänta medan din klocka går ner till noll. Det är roligare att titta på färg som torkar, jag lovar. Istället ska du i så fall mellan ronderna välja att ”Lämna” turneringen, en knapp som finns på samma plats som ”Delta”-knappen när du gick med. Tänk på att du helst ska berätta för folk i chatten att du lämnar, och varför. Samma regler som normalt gäller för online-turneringar, och de flesta av oss lämnar inte en turnering, bara för att det t.ex. gått dåligt, eller hur?

Med det önskar Rålann och Håkan lycka till i turneringsspelet!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.