Skol-SM 2022 – en fantastisk helg!

Bilder av Lars O A Hedlund

Den 7-9 oktober spelades Skol-SM på Fyrishov i Uppsala! Efter att inbjudan (och därmed information om spelort) kommit ut väldigt sent stod det för oss att ordna transport och boende med kort varsel. Det blev en alldeles utmärkt lösning, med två minibussar och boende på Fyrishovs camping, tillsammans med Eslöv och även några från Sandlöparen, dvs vänner från vårt ungdomsläger.

I vårt resesällskap ingick (från äldst till yngst): Sigge (gr A), Marcus (gr B), Gustav (gr C), Luke (gr D), Freja, Hebbe (gr E), Liam, Thea (gr H) samt Vincent (gr I). I vårt resegäng hade vi också David från Sandlöparen som spelade i grupp D. Grupperna A-E (vänstra bilden ovan) spelade åtta partier med lång betänketid (45 minuter plus 5 sekunder per drag) medan grupperna F-I (högra bilden) spelade elva ronder med lite kortare betänketid (15+5). Ledare var jag (Håkan), Tom (Vincents pappa) och Stina (som lyckades smyga sig in på båda bilderna ovan!)

Skol-SM är en lång och tuff, men otroligt rolig och uppskattad schackhelg, och man märker ganska snart efter detta vilka som varit med. De får en tätare gemenskap, av att resa och bo ihop samt följa varandras resultat, och de får en schacklig lektion som vi inte kan kopiera på klubblokalen. Dessutom får de träffa barn från olika delar av vårt avlånga land, vilket det inte ges möjlighet till så ofta. Många av barnen tycker att höjdpunkterna på året är lägret och Skol-SM! För både Vincent och Thea var det första gången på Skol-SM, och jag hoppas ni vill följa med igen nästa år!

Många av resultaten var väldigt bra (följ länkarna ovan för varje spelare), men det är svårt att inte lyfta fram några som stod ut: Freja och Hebbe som för första gången spelade med den längre tiden hanterade detta väldigt bra, och spelade mycket lugnt och säkert i förhållande till hur det sett ut tidigare! Man tänker många gånger under en helg att deras resultat gärna hade fått vara lite bättre med tanke på de fantastiska insatserna! Men det kommer, om lugnet och säkerheten bara fortsätter att utveckas.

Luke med tredjepriset

Luke är den som lyckats bäst tidigare, med 3:a, 4:a och 3:a i sin ålder de senaste tre Skol-SM, men i år såg det tufft ut där många av motståndarna nu gått in i tonåren och tagit stora kliv framåt. Luke var rankad 10:a och vi pratade flera gånger före turneringen om att inte ha för höga förväntningar. Men för Luke är Skol-SM stort och han lyckas alltid lite bättre än han gör i andra turneringar. Han spelade ofta kvar sist, och besegrade flera av de högre rankade motståndarna. Slutresultatet blev imponerande 5½/8 och ytterligare en grym tredjeplats!

Vi ledare hoppas såklart att alla som var med följer med nästa år igen, och skapar ännu fler fantastiska minnen för framtiden! Inget är bestämt (såklart) gällande spelort för nästa år, men information kommer att skickas ut så fort vi vet. Tack alla för en fantastisk helg!

/Håkan

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.