Juniorallsvenskan 2022

I helgen spelades Juniorallsvenskan, en lagturnering för barn och ungdomar upp till 20, i lag om 4. Turneringen spelas i tre divisioner, där man ska ha kvalificerat sig genom bra resultat tidigare år för att få spela i de två högsta divisionerna, medan division 3 är en öppen breddävling. Senaste En Passant spelade i div 2 var 2019, då Stina, Ludvig, Sigge och Luke åkte till Mölnlycke och fick en fantastisk erfarenhet!

I år spelades turneringen på Ideon Elite Hotel i Lund, och alla ni som spelat, eller har barn som spelat, i GP-tävlingen Cellavision Cup under åren vet att lokalerna funkar fint för schack. Vi har många numera som skulle vara lagom duktiga för att spela i ett sådant sammanhang, men till sist blev det ganska lagom intresserade spelare för ett lag – Sigge, Luke, Marcus, Hebbe och Liam.

Hebbe, Liam, Marcus, Luke, Sigge före rond 2

Jag är så glad och tacksam att mina barn får spela i den här klubben och med en fantastisk grupp spelare! Många glada miner och skratt har det blivit under helgen, och trots en ganska stor åldersskillnad (9 år mellan Sigge och Liam) så funkar de bra tillsammans! Och vem kan önska mer från sina barns fritidsaktiviteter än att ha roligt och umgås med likasinnade!? Liam hade inte väntat sig få spela, utan hjälpte mig på lördagen med kaptensuppgifterna, och åkte hem innan det blev för sent för honom,

Sigge var tyvärr sliten redan i början, och det var frågan om det var en sjukdom på gång. Div 3 bestod av nio lag, och då ska ju någon ha frirond. Sigge behövde extra vila, och det var därför kanske inte helt fel att börja med frirond för vår del. Turneringen började därför för oss inte förrän i rond 2, då vi fick möta vännerna från Södra Sandby i Sandlöparens lag 2.

Hebbe och Marcus hade nog egentligen ganska jämnt motstånd, men lyckades båda övermanna sina motståndare ganska snabbt! Sigge, trött som han var, spelade ändå ganska bra och vi trodde på en vinst, men han såg matchvinsten framför sig och tog remi i ett tornslutspel med bonde över. Luke försökte vinna länge, men slutspelet med dam och torn och en bonde mer visade sig vara svårvunnet. Remi, och bra start, 3-1 till oss!

Vi spelade med samma laguppställning i rond 3, sent på lördagen, mot LASKs tredjelag, och det blev ganska tufft. Hebbe förlorade tidigt, Sigge orkade inte hålla emot och Marcus kunde inte knyta ihop säcken i ett något bättre slutspel så det blev remi så matchen var redan förlorad, trots att Luke var kvar. Luke spelade kvar sist av alla på Elite Hotel den kvällen, och kunde till sist ro hem vinsten och putsa resultatet till 1½ – 2½.

På söndagmorgonen möttes vi av beskedet att Sigge blivit sämre och inte kunde spela längre. Tur vi hade en bra ersättare i Liam då! Han slog sig ner på söndagmorgonen på bord 4, och välkomnades mycket fint av sina lagkamrater! Luke spelade då på bord 1 i Sigges frånvaro, och vann ett imponerade parti! Övriga hade det dock tyngre, och det blev förlust 1-3.

I rond 5 mötte vi en av toppkandidaterna Alingsås, och det här är nog en av mitt livs största överraskningar. Visserigen förlorade alla våra spelare, men Liam spelade mycket stabilt, jämnast av alla partier i matchen, mot sin 5 år äldre motståndare och erkände sig besegrad först efter en timme och fem minuters spel! Var det en ny era i Liams schackkarriär som vi fick se!?

Efter tre raka förluster visste vi att det skulle bli lite mer lagom motstånd i sista ronden, och laget tog tag i matchen på en gång. Marcus och Hebbe började skörden, och kort därefter vann också Liam. Luke fick hårdare motstånd på förstabordet, men bärgade även han en vinst, och blev bäste poängplockare i laget på 3½/5. Laget slutade i sammanställningen på en sjätte plats med tre segrar och tre förluster.

I div 1 blev det en spännande uppgörelse i slutronden, där LASKs förstalag behövde vinna med 3-1 mot Rockaden för att gå om, men lyckades bara med 2½-1½ och slutade tvåa. På tredjeplats slutade Sandlöparens förstalag.

/Håkan

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.