Ungdomsserien

EP 1 tog en meriterande seger i det som kan komma att visa sig vara bronsmatchen när serien summeras. Detta genom att ”tvåla till” Eslöv med 2½-1½. Men vi tar det från början med två små problem att fundera över. I båda fallen är vit vid draget.

Redan när man såg lagen insåg man att det skulle komma att bli jämnt. EP hade 1254 i snitt-Elo mot Eslövs 1251, i stort sett helt lika. Enda bordet där EP hade lägre på var 4:e där Marcus mötte Elsa. Men vilken parti Marcus bjöd på! Redan i 17:e draget plockade han en kvalité för Elsa (kvalité innebär att man vinner ett torn mot en springare eller löpare) och efter svarts 21:a drag uppstod ställningen till vänster ovan och jag förmodar att ni, liksom Marcus hittade vinstdraget

22.Lxd5! Dg6 (om 22.- Dxd5 23.Te8+ med damvinst).

Sen offrade Marcus tillbaka löparen för att dra ut svarts kung och efter svarts 32:a drag uppstod ställningen till höger.

33.Txc6+ Lxc6 (leder till matt men 33.-Kb7 förlorar tornet efter 34.Tf5? och 33.- Kb5 är lika hopplöst) 34.Dxc6+ Lb6 35 b5 matt 1-0

En tidig ledning för de goda och det i ett läge när både Luke och Oliver stod bra och Sigge hade en jämn ställning. Mycket taktiskt bjöd sedan Sigge remi, något som motståndaren accepterade och vi hade 1½-½. Dags att få lite mer att fundera på:

När ni funderat en smula på svarts bästa drag i ställningarna ovan kan det vara dags att plocka fram ett bräde och lära sig hur man inte skall spela som vit! Eftersom det är ganska instruktivt visar vi hel partiet!

Gustav Johansson, Eslöv 1216 – Oliver Holmquist, EP 1250

1.Sf3 Sf6 2.g3 c5 3.d3 Sc6 4.Lg2 g6 5.0-0 Lg7 6.c3 (där skall nog springaren stå) 0-0 7.Sd2 (nästa lilla misstag. Löparen blir instängd och får faktiskt inte flytta en enda gång i partiet!), d5 8.e4 xe4 9.xe4 e5 10.De2 a6 11.Sc4 Dc7 12.a4 Le6 (alla svarts pjäser är utvecklade på aktiva rutor medan vit har en dålig löpare på c1). 13.Sg5 Lxc4 14.Dxc4 Sa5 15.Da2? (vi har diagramställningen till vänster. Nu packar Oliver ihop Gustav så att han aldrig mer kommer ut i detta partiet) c4 16.f4 Sista chansen var kanske att offra bonde med b4, nu kommer löparen på c1 aldrig att komma ut) Sb3 17.Tb1 Dc5+ 18.Kh1 Sg4 (hotar kvallevinsten Sf2+ och om man inte slår den blir det en klassisk kvävmatt med Sf2+ Kg1 Sh3++ Kh1 Dg1+ Txg1 Sf2 matt) 19.Sh3 Lh6 (Ett snyggt drag som hindrar vit från att befria sig med fxe5 och sedan kan löparen komma ut) 20.Td1 Tad8 21.Lf3 (vi har diagrammet till höger. Oliver avslutar nu kliniskt) Sf2+ 22.Sxf2 Dxf2 uppgivet 0-1 (svart hotar att ta löparen eller tornet eller matta på f1 (om vit tar på d8) eller… och inför alla dessa hot kastade vit in handduken 2½-½ och matchen vunnen!

Tyvärr tappade Luke koncentrationen lite när vi väl vunnit matchen och satte bort en mycket lovande ställning så att matchen slutade 2½-1½. Med vinsten närmade vi oss Eslöv med eftersom de har kvar att möta de båda topplagen medan vi har Helsingborg kvar ser det ljust ut för att kunna ta hem ett brons. Tabell

För EP 2 i division 3 gick det inte lika bra. På morgonen innan match fick vi tyvärr ett återbud och fick spela med 3 spelare mot Eslöv 2. Eslöv tog där en gruvlig revansch för förstalagets förlust och vann med 4-0. Detta innebär att vi tyvärr ligger sist men i nästa rond möter vi näst sist placerade Sandlöparen 2 så då… Tabell

EP 3 åkte till Klågerup för matcher mot Kristineberg och Bara Bönder 2. Båda dessa slutade tyvärr med förluster med 1-3 efter att Theo och Alfons vunnit varsitt parti. Här är det stenhårt i tabellen efter Kristineberg som bara tappat en poäng på de inledande 5 matcherna. Övriga lag ligger inom 1 poäng med EP 3 på en fjärde plats en halv partipoäng från tredjeplatsen! Även denna serie finns nu på nätet och vi hoppas på en spännande fortsättning. Tabell

Nästa rond spelas redan 15 januari när EP 1 och 2 spelar hemma medan EP 3 åker till Limhamn. Då börjar även nybörjarserien med minst 1 lag från EP.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.