Allsvenskan

Söndagen den 5 december var det äntligen dags igen för matcher i allsvenskan! Detta efter nästan 2 års uppehåll. EP 1 premiärspelade mot Kristianstad och vi var favoriter på pappret. Ett favoritskap som inte blev mindre när Kristianstad lämnade w.o. på bord 8. Något som tyvärr innebar att Holger fick vända och åka hem utan spel. Men i vilket fall: 1-0 till oss. När spelet sedan kom igång offrade Nils Å snabbt två bönder i en Evansgambit och sen blev det åka av!! Alla Nils pjäser var ute o lekte o motståndaren kunde bara titta på när det ena efter det andra försvann, 2-0.

Även Stefan offrade, men bara en bonde och kanske var det därför som han inte kunde dyrka upp motståndarens försvar. Efter några försök att bryta igenom bjöd Stefan remi, något som motståndaren accepterade, 2½-½. Både Håkan och övertecknad lyckades roffa åt oss varsin bonde i öppningen och Håkans motståndare valde ett passivt försvar där pjäserna mest kom i vägen för varandra och där Håkan fick ha en monsterspringare på c4 som totalt dominerade brädet. Säker vinstföring och 3½-½. Även jag förde mitt slutspel säkert i hamn, trodde jag, men väl hemma efter matche lät jag Stockfish kolla på det och det visade sig att mitt ”vinstdrag”, den dragföljd som jag var mest nöjd med i slutspelet, var ett remidrag om motståndaren insett det. Men tack och lov var han lika blind som jag, 4½-½ och matchen vunnen.

Återstod tre spännande partier där det såg riktigt bra ut för oss. Niklas var torn över men motståndaren hade en dam som schackade runt, runt, runt… Niklas hittade inte rätt flyktväg vid brädet utan det blev remischackar, 5-1. Även här briljerade Fritz vid hemkomsten och visade Niklas var han skulle gömt sig! Christofer hade ett rörigt parti där jag som åskådare inte begrep mycket förrän mot slutet när CC fick en merbonde som förvandlades till en merspringare som sedan offrade sig för ett tornslutspel med 2 bönder mot inga bönder. Detta spelade CC hem elegant. 6-1.

Återstod Erik T som i ett vilt parti lyckats få löpare och 2 bönder mot ett ensamt torn. Tyvärr var inte bönderna förbundna och den ena var en kantbonde. Det trixades mycket från båda sidor och publiken tyckte ömsom att det var remi och ömsom att Erik borde kunna få ner sina bönder. Slutligen lyckades Eriks motståndare ta den ena bonden och när han hotade att offra på den andra gav Erik upp vinstförsöken och slutresultatet skrevs till 6½-1½ och med detta gick vi upp i serieledning!

Samtidigt spelade EP 2 i Lund mot LASK 5. Här gick det inte riktigt lika bra. Remi för Torgny på bord 1 och för Mats på bord 8 och däremellan förluster för Sigge, Pesach, Luke, Kristian och Anders H. Enda vinsten togs av Stina som fick upp följande ställning mot Adam Morell:

Vit drar och vinner! Lägg märke till att svart hotar matt i ett!

35.Dh8+ Lf8 36.Sf6+ Kd8 37.Td7+ och svart gav upp inför den oundvikliga matten efter 37.- Kc8 38.Dxf8 matt

2-6 i matchen ger följande tabell.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.