En annorlunda schackutflykt

På klämdagen den 31 maj åkte undertecknad med hela familjen till Helsingør, med huvudattraktionen den här gången Marienlyst Strandhotell lite norr om själva ”byn”. Anledningen var juniorschackturneringen Junior Kronborg Master, som undertecknad fått nys om, som spelades lagom över en dag när man ändå är ledig.

En vanlig form av gruppindelning i juniorturneringar Danmark är att man anmäler sig i någon form av självuppskattad spelstyrka i olika grupper, och den här tävlingen spelades i grupperna:

  • Niveau I – Øvet der har spillet med en del turneringer og sluttet i top 3 en eller flere gange
  • Niveau II – Let øvet der har været med i enkelte turneringer dog uden at vinde det helt store
  • Niveau III – Nybegyndere der er med i deres første turnering

Grupperingarna är helt utan åldersördelning, i tävlingen spelade barn upp till 16 år. Helt utan insikt i hur man normalt gör en sådan självuppskattning, anmälde vi Luke till nivå 2.

Vi passade på att ta tåg till Helsingborg och båt över sundet, och därefter tog Luke och jag en rask promenad från färjeterminalen till hotellet (för att anlända 4 minuter före schemalagd spelstart) medan lillebror och mamma tog sig till akvariet i Helsingør, för lite turistande. Vädret bjöd på sin finaste sida, dagen till ära, och det var lätt att vara ute och njuta av Helsingør.

Omgivningarna kring Marienlyst är helt otroligt vackra, och med vädret på vår sida var det inte svårt att få barnen att gå ut mellan ronderna. Hotellet ligger, precis som namnet antyder, precis vid stranden, och det var inte allt som skiljde från lockelsen att ta ett dopp! Alla som mött Luke och mig på En Passants läger på sensommaren vet att vi brukar vara bland de säkraste till dopp i Ringsjön! Den här gången får jag skylla på att vi inte hade tagit med badbyxor.

Som klubben tidigare har upplevt är danskarna mycket duktiga på att arrangera schacktävlingar! Här var de hjälpta av både omgivningar och en ganska lyxig lokal, men tävlingsledningen (René och Henrik) gjorde dessutom ett mycket gott arbete. Till spellokalen hörde i vanlig ordning en kafeteria med humana priser, och ett fint utbud bestående av både sötsaker, frukt och toast.

Första ronden började nu inte förrän en halvtimme efter utsatt tid, men informationen från ledarna var tydlig om att anledningen var att de inväntade saknade spelare. Under tiden fick vi reda på att det var deltagarrekord för den här ungdomstävlingen, 42 spelare fördelat på 6 i nivå 1, 16 i nivå 2 och 20 i nivå 3 var nästan dubbelt så många som föregående år. Dessutom deltog ett gång från Helsingborg, och tävlingsledningen lyckades hålla all information på danska, svenska och engelska inför varje rond.

Spelmässigt var det ganska snabbt tydligt att Luke skulle hänga med i täten i grupp 2. På de fem ronderna var det tre av motståndarna som kunde vaska fram bra motstånd, och i den sista rondens helt avgörande parti om förstaplatsen blev det ganska rafflande. Luke lyckades gå segrande ur även det partiet, och var den enda av de 42 spelarna som tog maximala 5/5 den här dagen.

På danskt manér firade vi med gott hygge i byn efteråt, det finns gott om trevliga spisested i Helsingør! Det känns som att det kan bli en återkomst till den här turneringen nästa år, även om årets upplaga såklart blir svårslagen!

Resultat nivå 2

René och Luke vid prisutdelningen

Marienlyst Strandhotell

Det här inlägget postades i Ungdomar. Bokmärk permalänken.