GP-tävling i Tylösand

Det är hög tid att uppdatera på webbsidan från den fantastiska GP-tävlingen i Tylösand!

Den 26-28 maj spelades Deltalift Open och WST 1600 (”Lilla Deltalift”) på Per Gessles Hotel Tylösand. En Passant hade inte mindre än tio(!) deltagare i de båda turneringarna, och många framgångar blev det! Innan genomgången av våra deltagare vill jag passa på att nämna att detta var den sista av deltävlingarna i Svenskt Grand Prix 2021/22, och därmed fanns en del priser i GP-sammanställningen att hämta, förutom priserna i turneringen. I sammanställningen läggs resultaten ihop från spelarens tre bästa resultat från de fem GP-turneringarna som gått under året.

I WST 1600 spelade Anders, Luke, Max, Sigge, Signe och Stina. Med många av spelarna med i toppen av turneringen så kunde inte en del inbördes möten undvikas, och det inte mindre än fem sådana möten. Mest notabelt var kanske partiet mellan Anders och Luke i sista ronden, där vinnaren skulle blanda sig i toppstriden.

Sigge slutade på en sammanlagd andraplats i turneringen på 6½ poäng på de åtta ronderna! Anders, som vann ovanstående interna uppgörelse i sista ronden, slutade trea på 6 poäng. Grattis till priserna! Luke tog 5 poäng, Stina 4½, Max 4 medan Signe hoppade av efter fem ronder för att njuta av resan på andra sätt.

I Lilla GP-sammanställningen tog Sigge ytterligare priser genom att komma på en total andraplats, samt vinnare av ratinggrupp 1! En riktig storslam av Sigge, som tagit stora kliv framåt under det senaste året. Anders slutade trea i totalen, samt vann ratinggrupp 3. Stort grattis även till dig, Anders!

I den ”stora” turneringen deltog Håkan, Niklas, Nils Å samt Roland. Håkan lyckades bäst den här gången, och spelade i sista ronden för ett ratingpris i turneringen, men för motståndet stod nästan 200 högre rankade Arvin Rasti. Man kommer inte närmre en vinst i ett sådant parti än såhär:

Håkan, som spelade vit, har tagit sig till en vinnande ställning. För att fortsätta på den vägen krävs att springaren går och ”hämtar” a-bonden, och det kan göras på två sätt: Sc4 eller Sc6. Men finns det någon skillnad på dessa två drag, och vad är den i så fall? Pausa gärna innan du läser vidare och bestäm dig för vad du tycker!

Med strax över 10 minuter kvar på klockan tyckte Håkan att det inte fanns någon skillnad, utan spelade Sc6. Efter svaret …Sb6 upptäckte vit plötsligt att b3 inte hjälper, eftersom svart kan ta på a4 med springaren i alla fall. Tar man tillbaka med bonden så springer svarts b-bonde rakt ner i dam. Vit valde därför istället att låta svarts springare slå på a4 och b2 medan den vita springaren hämtar motsvarande svarta bönder på a- och b-linjerna. Partiet slutade därefter ganska snabbt remi, och det blev inget ratingpris för Håkan i den här turneringen. Men 5 poäng på de åtta ronderna var ändå ett bra resultat.

Rätt svar är därför att Sc4 är det bättre draget, och helt avgörande för att kunna vinna partiet, eftersom draget stoppar svarts springare från att bomma till b6. Resten av slutspelet borde därefter vara ganska lätt att vinna, trots den begränsade kvarvarande tiden på klockan.

Där bakom slutade Nils på 4½ poäng, Roland på 4 och Niklas på 3½. Samtliga resultat från Deltalift finns här. I GP-sammanställningen fick Håkan lite revanch, då han vann ratinggrupp 4, efter tre bra resultat i Malmö, Växjö och Tylösand. Niklas slutade trea i ratinggrupp 6, och missade därför precis de två priserna som finns i varje grupp.

Som vanligt ett fint arrangemang med goda förutsättningar! De flesta av oss valde att bo på ett hotell i Halmstad som var en hel del billigare, men bilfärden ut till Tylösand är inte så lång. Till nästa år hoppas vi att det blir ytterligare spelare från klubben som hittar till GP-tävlingarna säsongen 2022/23, den första är Kvibergsspelen i Göteborg den 30/9 till 2/10, inbjudan finns redan ute!

/Håkan

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.