Seriespelet igång

Förvisso tjuvstartade lag 2 med en extramatch förra söndagen, men i helgen gick serierna igång på allvar med spel i allsvenska, distriktsserien och ungdomsseriens div 1. Det enda som vi väntar på nu är att ungdomsseriens div 3 skall dra igång i november

EP 1 inledde med match mot seriefavoriterna från Kristineberg. Med tanke på att vi är nykomlingar i ettan får vi säga att vi gjorde ett bra resultat även om det svider att ha varit nära. När laguppställningarna var klara hade vi ratingunderläge på 133 poäng i genomsnitt med Erik T som största underdog med 238 poängs skillnad.

Matchen började dock i dur för oss när Joels motståndare offrade ett torn för angrepp. Joel försvarade sig skickligt och till slut var angreppet neutraliserat och det materiella överläget gav 1-0. Comebackande Sven hade baissat sina chanser ordentligt men väl vid brädet visade han att London (en öppning för de som inte känner till det) inte bara är tråkigt utan faktiska kan användas för att vinna partier! 2-0

Näste på tur var övertecknad som höll balansen i hela partiet och med torn, likfärgade löpare och vardera 4 bönder var remin ett faktum, 2½-½. Sen var det nästan slut på det roliga. Erik T tvingades kapitulera 2½-1½. Christian hade offrat en pjäs tidigt och fått ut motståndarens kung på promenad. Kanske fanns det någon mer lovande fortsättning på angreppet men i vilket fall så missades en dragupprepning som gett remi, enligt Christian, men sedan gick det snabbt utför. 2½-2½.

En halva till skulle det bli genom Nils Å till 3-3. Så satt Anders och Håkan kvar med ställningar som såg lite svaga, men kanske hållbara, ut. Tyvärr blev Anders av med en bonde och sedan en till och 3-4. Kvar var Håkan L med en ställning som han bedömde som sämre men som senare datorn bedömde till +1 för Håkan. Tyvärr ”lurade” motståndaren Håkan i 39:e draget genom att göra ett drag som Håkan inte trodde var spelbart och när han insåg att det var det tappade han kontrollen över klockan och förlorade på tid precis innan den extra halvtimmen skulle ticka in. Surt med en 3-5 förlust men trots allt en ganska bra match för oss där Joel stod för bästa prestationen genom att slå en spelare med mer än 200 mer i rating.

EP 2 började som sagt redan en vecka innan eftersom de spelar i en serie med 10 lag. De mötte Kristineberg 2 och trots ett ratingöverläge på nästan 100 poäng förlorade de med 5-3. EP’s poäng togs av Nils Å, Torgny och Johan.

I rond 2 var det så dags för utflykt till Skromberga och då blev det ombytta roller. Skromberga hade ett ratingöverläge med 101 poäng men EP vann med 5-3. Detta efter vinster på de tre första borden av Niklas, Torgny och Nils N samt på bord 6 av Håkan K. Lägg till remier för Linn och Pesach och första vinsten var bärgad.

EP 3 Spelade mot Lunds SK 2 som tyvärr bara kom med 4 spelare så redan innan matchen startat hade vi 1-0. Detta ökade Luke snabbt på till 2-0 när hans ”stekta lever” (också en spelöppning) fick ut motståndarens kung på äventyr som svartspelaren inte behärskade. Mer om stekt lever senare.

Därefter säkrade Kristian A segern genom att vinna ett tornslutspel med bonde över. 3-0. Även Tobias fintade bort sin motståndare och då gjorde det inte så mycket att Stina förlorade på bord 1. Segern var vår med 4-1.

Ungdomsserien div 1 hade premiär på lördagen och vi ställdes mot Limhamns SK i en hård match. Även här inledde Luke med att spela bort sin motståndare och ge oss ledningen med 1-0. Detta efter att hans motståndare spelat fel i wienerparti och missat en skarp vändning. Istället fick Luke in ett grymt angrepp med Dh4+ och Sxg3.

Sen förlorade Sigge på bord 1 i ett hårt parti. 1-1. Marcus fick tyvärr sitta på fel sida av en GABIÖ-kombination när det bara var löpare mot springare och bönder kvar. Tyvärr råkade Marcus kung och springare ställa sig på samma diagonal och en schack med löparen kostade springaren. Som det kan gå. 1-2.

Kvar var Max på bord 4 i ett mycket spännande parti. Max tog tidigt en bonde. När motståndaren sedan tog tillbaka denna så var det genom att slå på g7 med en löpare och öppna g-linjen för svarts torn. Eftersom vit dessutom hade rockerat kort och bytt bort sin vitfältslöpare mot en springare var det ganska tydligt att den svaga punkten var g2. Detta spelade Max konsekvent på och även om det tog ganska lång tid fick han utdelning. Med en löpare på d5, tornet på g2 och vits kung på h1 inser schackkunniga att det är upplagt för en avdragare och denna använde Max till att vinna torn och strax därefter partiet. 2-2 i premiären var ett ganska rättvist resultat.

Stekt lever uppkommer efter 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Sf6 4.Sg5 d5 5.xd5 och nu bör svart spela Sa5 och det blir lite lugnt men om svart, som Lukes motståndare, väljer 5.- Sxd5 blir det åka av efter 6.Lxf7 Kxf7 7.Df3 Ke6 (annars faller pållen på d5). Spela gärna upp ställningen och kolla. Svart har pjäs mer men kungen på e6 med nästan alla pjäserna kvar på brädet. Svettigt!!!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.