SM i Uppsala

Varje år brukar klubben delta i sommarens största begivenhet, ”stora” SM (dvs inte detsamma som Skol-SM, som går i oktober) som i år gick av stapeln i Uppsala. Där spelar alla, ungdomar, vuxna och veteraner, i olika klasser så att man möter jämnstarka och jämngamla motståndare. Dessutom spelar 10 av Sveriges bästa spelare om titeln Svensk Mästare, och det är spännande att följa deras partier, som också kommenteras på plats av experter.

Efter att breddtävlingen legat nere de två senaste åren på grund av Covid, så hoppades vi på stort intresse i år. Men vi bara sex deltagare, som dock hade en mycket trevlig vecka! Niklas åkte upp före oss andra och hade eget boende, medan familjerna Johansson (Roland, Sigge och Stina) och Lyngsjö (Håkan och Luke) på traditionellt sätt hade hyrt en stuga på landet en bra bit från spellokalen.

Niklas deltog först i Weekendturneringen första helgen, med gott resultat (3/5), och spelade sedan i klass 2, där det gick lite knackigt. Till sist var han tvungen att vinna i sista ronden för att inte trilla ner till klass 3 nästa år, men vann snabbt och effektivt, parti nedan, och därmed blev resultatet ganska hyfsat på 2½ på hans sex ronder (en spelare utgick på grund av Covid, annars hade även Niklas spelat sju ronder).

Eriksson-Frost, SM 2022 (kommentarer av Niklas):

1. e4 c5 2. Sf3 g6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 Lg7 5. Le3 Sc6 6. Lc4 Sf6 7. Sxc6 bxc6 8. e5 (diagram), Okej, Frost-varianten..suck….nu blir det att ta i… Men vänta… detta är inte den vanliga Frost-Rolle varianten! Bonden faller ju, lol..han har ju inte dragit Sc3 den stackaren.
8… Da5+ 9. Sc3 Dxe5 10. 0-0 Jag vädrar matt eller snabb pjäsförlust.. 10… d5 11. Le2 h5 12. h3 Sg4 (diagram)

Ställning efter 8. e5

Ställning efter 12…Sg4
Slutställning, svarts löpare är otäck!

Tyckte det var vinst i alla varianter… men jag höll på att dra bort mig likväl 13. Lxg4 hxg4 14. g3 Frestande att ta pjäs direkt… men Lf4, och många mattmönster försvinner, vill ha ett snabbt avslut så jag inte sätter bort mig… 14… Txh3 15. Kg2 Nu tyckte jag Lf5 eller Dh5 var krångligare… men… Det ej spelar inte ngn roll… löparen ska till vita diagonalen och damen till h5, spelar ingen roll vad som ordnas först. 15… d4 16. Lf4 Dh5 17. Th1 dxc3 18. bxc3 Le6 (diagram) Uppgivet. 0-1😅

Luke spelade Minor-SM för sista gången, då han blir kadett nästa år. Han spelade två partier fler än vi andra, med samma betänketid, och hade därmed två dagar med två partier. Han tyckte inte så bra om det, utan funderar på att spela i vuxenklass nästa gång för att slippa det. Resultaten speglade inte de spännande partierna som Luke spelade, han spelade flera partier som var otroligt spännande att analysera efteråt!

Sigges första SM blev resultatmässigt inget att skriva hem om. Han spelade i en klass 3-grupp, och hade lite högre ambitioner efter de senaste månadernas fina resultat. Sigge spelade upp flera riktigt bra ställningar, men tappade ofta på grund av taktiska problem.

Stina spelade också sitt första SM, och deltog i klass 4. Stina spelade riktigt bra och sunt, och gjorde även stora framsteg under veckan! Hon vann fem partier på sina sju partier, och slutade därmed på andra plats i sin grupp! Med den fina placeringen fick hon ett presentkort i bokshoppen, som hon använde till att köpa en bastant öppningsbok som täcker alla öppningar. Grattis, och lycka till med studierna, Stina!

Håkan spelade i klass 1, och med tanke på de senaste årens många remier blev det en rivstart med fyra avgjorda partier på de fem första ronderna. Håkan var med i toppen, men gruppens suveräne segrare var det inte mycket att göra åt. På slutet såg det mer ut som vanligt, med två remier, och Håkan landade till sist på tredje plats i gruppen, med 4½/7.

Roland spelade i en annan grupp i klass 1 (de försöker lyckligtvis medvetet dela på spelare från samma klubb) och startade betydligt mer tveksamt, med bara en halv poäng på de tre första ronderna. Då vaknade Roland, och satte ordentlig fart, bland annat genom följande offerparti i rond 6. Roland slutade till sist på 50% eller 3½/7, vilket han var ganska nöjd med efter förutsättningarna.

Johansson-Wiklund, SM 2022 (kommentarer av Roland, NB för er som inte är insatta – Stockfish är en schackdator!) :

Efter en fransk öppning med Da4 för vit hamnade vi i denna ställning efter svarts 13…g6 (diagram). Här försökte jag förtvivlat få 14.Lxg6 att fungera men problemet var hela tiden att efter Df4+ står damen i vägen för vits svartfältslöpare. Hur lösa detta problem?

14.Lxh6+?! Naturligtvis ett frågetecken eftersom det inte håller, men svart måste spela helt korrekt för att inte åka dit och det är sällan lätt i ett parti!

Ställning efter 13…g6

14…Ke8 14…Txh6 är lite bättre enligt Stockfish 15.Lxg6 Sxg6 16.Kd2?! Ett dåligt drag enligt Stockfish, men det stänger ute svarts dam från att delta i försvaret och det ger vits torn på a1 en chans att delta.  Svart har +2,6 men en svårnavigerad väg till vinst. 16…Txh6 17.h5 Vit ligger 2 pjäser under mot 2 bönder men ändå har svart ”bara” +1,8 17…Sce7 Och där försvann fördelen. Enda draget var 17…Sge7 men man kan förstå att svart vill ha en pjäs till med i försvaret.

Slutställning

18.Dg5 Sg8 19.hxg6 Txg6? Ser helt naturligt ut men ger vit +3,3. 19…fxg6 behåller balansen, enligt Stockfish, men även här är det svårnavigerat. 20.Dh4 Dd7? Vit ligger pjäs under men kollar man svarts pjäser förstår man att Stockfish tycker att vit står på klar vinst! +6,5! 21.Dh8 Kf8 22.Sg5 Ke7 23.Th1 Alla ska med! 23…De8 24.Th7 Kd7 Sxf7 Se7 26.Txg6 Sxg6 27.Sd6 (diagram) uppgivet 1-0

Efter 27…De7 ser det kanske ut som om svart får en del trä för damen, men man tar inte direkt utan spelar det elaka 28.De8+ så blir det stort materiellt överläge.

Sensmoral: Även om datoranalysen är dålig kan ett offer ibland vara på sin plats. Om motståndaren måste göra rätt drag många gånger i rad så är det för en människa väldigt svårt att lyckas. Speciellt om man är pressad.

Det är inte klart var SM nästa år ska spelas, men det ryktas om Helsingborg, vilket var där SM skulle spelats 2020, när Covid slog till. Det är kanske ett bra tillfälle för många fler att prova på att spela denna fantastiska breddtävling över en hel vecka!

/Håkan

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.