Frans G Bengtssons minnesturnering

Den traditionsenliga handikappturneringen spelades den 28:e augusti för 54:e gången, i LASKs klubblokal, med 31 deltagare. Handikappet är ganska hårt, man delar på 30 minuter.

Deltog från EP gjorde Luke, Niklas och undertecknad. Priser delades ut i form av fyra i huvudturneringen, två juniorpriser och två priser i respektive veteran 50+ och 65+.

Vår egen lägerinstruktör Martin Jogstad var högst rankad och motsvarade också de högt ställda förväntningarna, trots tidshandikappet, och vann på 7/8.

Håkan-Luke, rond 4

Juniorpriset var det tuff tävling om, flera av de lågt rankade juniorerna var med hyfsat även i huvudturneringen. Luke tog fantastiska 4,5/8 vilket gav honom det andra juniorpriset. Grattis! Bland annat mötte Luke både Niklas och mig. I det senare fick 4 jag minuter mot hans 26, och med en mycket välspelande motståndare som utnyttjar sin tid väl så är det svårt att få till något. Partiet slutade med att jag fick visa upp god slutspelsteknik för att lyckas hålla remi.

Martin bidrog efter partiet generöst med sin analys av ställningen till höger, där Luke genom försiktigt manövrerande av tornet kan uppnå en vunnen ställning, men det är svårt: 1… Tb3+ 2. Kf4 (eller 2. Kf2 Kg4 3. Ke2 Tb4 4. Ke3 Tf4)
2… Tb1 3. Ta5 Tf1+ 4. Ke4 Kg4
och i båda varianterna når svarts torn f5, där den både garderar f7 och tvingar till sig vits g-bonde.

Philidors grundställning

Istället fortsatte partiet: 1… Kh5 2. Tc7 Kxg5 3. Txf7 Tb3+ 4. Kg2 Kg4 5. Ta7 Tb2+ 6. Kg1 g5 7. Ta3 Kh4 8. Tc3 g4 9. Ta3 och vit har uppnått Philidors grundställning, där svart inte längre kan göra framsteg. Enda sättet för svart att ta sig framåt är att spela bonden före kungen ner till tredje raden, och vits torn ställer sig då längst bak och schackar kungen i ryggen istället. När bonden har tagit sig fram till tredje raden kan svarts kung inte längre gömma sig bakom den, och varje försök från svart att byta torn leder till remi i bondeslutspelet.

Jag slutade till sist på den snöpliga femteplatsen, först av de som inte fick pris, men resultatet 5½/8 var jag mycket nöjd med. Niklas landade på 3/8 och hade en bit kvar till nöjd:

Slutställning, 8 ronder, 31 deltagare
1. Martin Jogstad, Eslöv, 7
5. Håkan Lyngsjö, EP, 5½
11. Luke Lyngsjö, EP, 4½ (2:a juniorer)
22. Niklas Frost, EP, 3

Bra arrangemang av LASK och trevligt handikappformat! Hoppas fler från klubben har möjlighet att vara med nästa gång.

/Håkan

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.