STORA FRAMGÅNGAR FÖR EP I SM

Igår, söndag, avslutades årets SM med stora framgångar för En Passant!! Kanske beror det på att vi i år inte kaxade oss på hemsidan i förväg utan väntar med det till efteråt…. Men låt oss ta det i ordning:
Kadettklassen: Ende EP:are som slogs om titlar var André som spelade i kadettklassen. Efter en lite skakig start tog han 5½ poäng på 9 ronder och hamnade delad 5:a (10 eftersom kvalitetspoängen var lite för dålig) och fick därmed vara med på prisutdelningen. 3 kadetter topp 10 de senaste 2 åren…..
Mästarklassen: Efter förra årets vinst i klass 1 var det i år debut för Robin i mästarklassen. Där fick han sällskap av Christian som gjorde sitt första SM på många år. Efter tröga starter på båda kom vändningarna i rond 4 och 5 med varsin frirond. Efter att ha slickat såren under denna lediga dag blev det äntligen fart på pjäserna och inför sista ronden behövde de båda varsin halva för att hänga kvar. Detta ordnade Christian helt smärtfritt efter d4 d5 c4 remi, medan Robin fick slita för sin halva. Till sist bärgades även denna och båda klarade sig kvar i mästarklassen. Notabelt är att Ep återigen agerade ”kungamakare”. Förra året hade Peter vinst mot blivande segraren men missade och i år var det Christian som stod bättre och försmådde remischackar för att senare förlora mot blivande segraren Ellinor Frisk i rond 1.
Klass 1: I klass 1 hade vi egentligen bara en spelare i form av Mats, men här får väl Stefan anses vara minst en halv EP:are. Eftersom Stefan inte spelar för oss blev de lottade i samma grupp och dessutom till att mötas i rond 1! Inte ens pengarna tillbaka på remi i det partiet…. Sen fortsatte det med en del remier, men i mitten av turneringen fick Stefan upp ångan och efter några ettor fanns det faktiskt vinstchans i gruppen. Denna chans grusades i näst sista ronden av en förlust. I samma rond fixade Mats nytt kontrakt med en halva och efter två remier till i sista ronden blev det en 3:e plats för Stefan och en 8:e för Mats, men det viktiga var att båda klarade kontraktet. Extra imponerande av Mats som bara spelar 7 partier om året!
Klass 2: I klass 2 fick förra årets storkaxar, Anders och undertecknad, sällskap av en debuterande Sven. Anders och jag var återigen topprankade i våra respektive grupper, men höll något lägre profil den här gången. Och återigen började det sisådär. 1 av 2 för mig och ½ av 2 för Anders efter 2 ronder och Örebrokänslan hängde som ett moln över oss. Men sen….. 4 raka för båda gjorde att vi ledde våra gruper med en halv pinne inför sista. Där skilde våra vägar sig något eftersom Anders förföljare tog remi och därmed kunde Anders säkra gruppsegern med en halva, medan min förföljare vann och tvingade mig att ta femte raka! 2 gruppsegrar till EP! Men frågan är om inte Sven gjorde en ännu vassare prestation? Rankad 4:a i gruppen gjorde han en stabil insats och tog han en 3:e plats med 3 vinster, 3 remier och bara en förlust. Dessutom hade han definitivt stugans snyggaste drag (kommer senare…).
Klass 3: Här var det revanschdags för ytterligare en EP:are som skälver om man säger ”Örebro” (likt Anders och mig), nämligen Linn. Eftersom hon spelade i en 13-mannagrupp var det två platser i klass 2 på spel och Linn låg med i täten hela tiden. Enda förlusten kom i näst sista ronden mot blivande segraren och därmed låg Linn en halva efter 2:an inför sista. Dock med saken i egna händer eftersom hon hade att möta John Löfgren (2:an) i sista. Allt eller inget och i ett av de längsta partierna i slutronden lyckades Linn till slut vinna och bli 2:a och avancera till klass 2.
Veteran Allmän: Slutligen har vi vår delade remikung Torgny i Veteran allmän. Efter förlust i första och vinst i andra drog han åt handbromsen och remiserade i de följande fem partierna. Till hans försvar måste dock nämnas att samtliga var mot högre, i några fall mycket högre, rankade motståndare. Med 5 remier på 7 ronder delar Torgny och Mats på den kycklinggula remitröjan!!
Avslutningsvis: Ett av EP:s starkaste SM på länge. Topp 10 i kadett, 3 uppflyttningar och inga nerflyttningar!! Ses om ett år i Sunne!!!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.