Schack på flyget

Lite omväxling förnöjer, inte sant? Ett litet kåseri om schack på en långflygning kanske kan pigga upp!?

Igår satt jag på en riktigt lång flygning, en sån där man får ett underhållningssystem med en skärm på stolsryggen framför sig. De har verkligen förbättrat dessa system med åren! Men en sak har verkligen inte förbättrats, och det är apparna för schack, *suck*.

Jag spelade några partier mot datorn som kallade sig Chess Mate. Att spela mot en dator är en utmaning i sig. Om man inte passar sig så åker man snabbt på en gaffel eller en tvådragsmatt. Men är datorn av tveksamt motstånd, så räcker det ofta med att spela lugnt och ta tillvara på de strategiska misstag som datorn gör, vilket inte var en speciellt hög nivå här. Ovanpå allt fanns bara en nivå, och man kunde inte ens välja färg, utan det var vitt som gällde för användaren. Det som bidrog till underhållningsvärde var att man fick sätta matt på några olika snygga sätt.

Efter att ha spelat ett halvdussin partier, och skrattat gott åt datorns fadäser (och åkt på däng så det stänkte om det en gång när jag just inte klarade av att behålla tålamodet), så inträffade följande mycket märkliga parti, som fick mig att helt dumpa appen. För den som verkligen är intresserad, så följer hela partiet sist i kåseriet nedan. Bilder tagna direkt på stolsryggen framför mig.

Efter 20 drag inträffade följande ställning. Jag var väl hyfsat nöjd efter att ha fullföljt en Fried Liver, och datorn snällt flyttade undan och stängde in sin kung på kanten.

Jag knackade Luke på axeln och flinade lite elakt. Frågade vilken matt han föredrog att jag skulle göra, axb5 eller Sc7. Luke tyckte, med rätta, att Sc7 skulle vara vackrare, och jag höll med!

Men döm om min förvåning när datorn lite snabbt och enkelt bara tog springaren med sin dam!! Luke låg dubbevikt av skratt i sin stol, medan jag mumlade bakom skägget något om att schackreglerna väl inte kan vara SÅ svåra att programmera…

Vi pratade om vad jag skulle göra nu, och kom fram till att det vore roligt att skapa en omöjlig ställning. Inte för att datorn bryr sig om det, men lite roligt är det att ha åstadkommit följade märkliga slutställning:

Partiet i sin helhet:
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Nf6 4. Ng5 d5 5. exd5 Nxd5 6. Nxf7 Kxf7 7. Qf3+ Ke6 8. Nc3 Ncb4 9. a3 Nxc2+ 10. Kd1 Nxa1 11. Nxd5 Kd6 12. d4 c6 13. dxe5+ Kc5 14. Be3+ Kxc4 15. Qe4+ Kb5 16. a4+ Ka5 17. Bd2+ Bb4 18. Qxb4+ Ka6 19. Qc4+ b5 20. Qxc6+ Qb6 21.Sc7 (matt?) Qxc7??? 22. axb5#

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.