Rond 4 – överfallens rond!

Slutresultatet i rond 4 var ingen trevlig läsning från EP-perspektiv, 0-4 mot snittrating som var över 500 högre än vårt, men spelet talar ett annat språk. Det fanns otroligt mycket chanser, och en mycket smärtsam förlust för Stina efter över 4h kämpande i lika eller bättre ställning.

Luke hade preppat lite, och trodde på ryskt, men istället började partiet lite märkligt där svart ställde en springare på e7 i drag 4:

När motståndaren gör det första draget man inte alls känner igen är det dags för en lång tankepaus! Här hade Luke ett gyllene läge att spela 5. Sg5! Normalt när svart har tagit ut både löparen och springaren på kungsflygeln så finns möjligheten att gardera f7 genom att spela kort rockad, men här funkar det inte på grund av 6. Dh5. Detta drag finns normalt inte i ställningen, eftersom svart oftast ställt springaren på f6. Istället måste svart spela 5… d5 för att hålla sig kvar i partiet, vilket liknar Lukes egen favorit Fried Liver Attack, fast bättre för vit eftersom han redan spelat rockad.

Istället spelade Luke 5. b3, för att ställa svartfältslöparen på b2. Tyvärr tar det inte hänsyn till svarts plan, vilket är att flytta springaren vidare från e7-g6-f4 där den står kanonbra. Normalt finns då en löpare som kan byta av den där, men med löparen utvecklad till b2 funkar inte den strategin. Nu blev det svart som fick ett kungsangrepp, och överfallet blev fullbordat när damen flyttade sig till g6 för att börja hota matt på g2:

Ställningen är nästan hopplös redan. Luke spelade 10. g4 och hans kungsställning föll snabbt samman.

Ludvig hade spelat riktigt bra fram till den här ställningen, där överfallet blev snabbt och brutalt:

Ludvig (bild: Lars OA Hedlund)

Ludvig spelade 23. Db4, och motståndaren spelade 23… Lxh3! Efter 24. gxh3 Dxh3 är det omöjligt att gardera matten.

Sigge spelade ett långt parti, där han länge stod bättre, och här var det Sigge som överföll motståndaren mycket vackert:

Sigge (bild: Lars OA Hedlund)

Sigge hittade här 30… Txe3!! vilket iof bara vinner en bonde, men vits ställning faller samtidigt samman i centrum. Tyvärr hittade Sigge inte rätt fortsättning, och det hela flackade ut till ett tornslutspel med lika antal bönder. Lite oprecist spel ledde till att motståndaren fick en fribonde i mitten, och den blev allt för svår för Sigge att stoppa, och förlusten var ett faktum.

Stinas motståndare försökte sig också på ett överfall (g4 framför den rockerade kungen) men Stina parerade mycket skickligt, och kom riktigt bra! Efter en del komplikationer hamnade de också i ett lika tornslutspel, där Stina tappat båda sina extrabönder, mot den 600 poäng(!!) högre rankade motståndaren. I den här lika ställningen gick Stina till sist fel, och tappade kontrollen över vilken bonde som går i dam:

Efter över 4 timmars spel, och remin inom räckhåll, spelade Stina 67… Tg4? Motståndaren tvekade inte, utan spelade 68. Tg8+, bytte torn på g4, blockerade Stinas fribonde med kungen och sprang ner med sin egen fribonde.

Slutligen en fin bild av Lars OA Hedlund från matchen mot Järfälla, där Ludvig och Stina gör sig klara för spel:

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.