JÄTTESKRÄLL AV EP I UNGDOMSSERIEN

I ungdomsserien var det idag, lördag, dags för ”final” mot seriens klart högsta rankade lag. Redan innan matchen började ”kaxade” LASK:arna om 4-0, vilket på pappret såg helt rimligt ut. Dock skulle verkligheten komma och bita dem i baken innan dagen var slut.

För de som har lite koll på schackrating så kan vi inleda med att LASK hade 1740 i snitt mot våra ynka 1250. En skillnad på nästan 500 poäng. LASK’s lägsta rankade spelare låg ungefär 100 poäng över vår högst rankade och i de enskilda partierna skiljde det mellan 360 och drygt 600 i rating mellan spelarna. Trots detta vann LASK inte ett enda parti!!! Men vi tar det från början.

Först ut att bli klar var Marcus som tog remi i en fördelaktig ställning med kvalité mot bonde. Med två torn mot torn och garderad löpare såg Marcus inga direkta vinsvägar med över 500 poängs ratingskillnad var han nöjd med en halva! ½-½

Näste man att bli klar var Max som med en fin kombination hamnade bonde över i ett slutspel. Motståndaren frågade sin lagledare om han fick bjuda remi men jag vet inte om han gjorde det. I vilket fall fortsatte partiet och Max vann trots 360 mindre i rating 1½-½.

I detta läget såg det ut som om vi skulle kunna klara oavgjort. Luke hade bytt ner till ett damslutspel med lika bönder och med en springande fribonde för Luke. Att Luke skulle vinna var osannolikt eftersom hans kung var ganska öppen och om bonden skulle bli för hotfull skulle Ludvig Morell säkerligen kunna ta ut remischackar. Men oavsett vilket hade 2-2 varit ett kanonresultat.

I Sigges parti såg det länge mörkt ut och William Johansson hade flera möjligheter att vinna pjäser och bönder, men missade det mesta. När krutröken lagt sig var Sigge bonde under i ett slutspel med dam, springare och 3 bönder mot dam, löpare o 4 bönder. Några byten senare uppstod följande ställning:

Fundera lite över vits nästa drag innan ni läser vidare…

I detta läget kom Luke och frågade om det var OK att ta remi. Ludvig hade bjudit och utan alltför mycket funderingar så accepterades detta och vi hade vår matchpoäng i handen, 2-1 till oss. Och orsaken till att Sigge tyckte det var superbt med remi för Luke var att vår enträgna slutspelsträning hede gjort att Sigge kunde spela Sxf4 eftersom han visste att kantbonde och ”fel” löpare inte kan vinna mot ensam kung. Fel löpare innebär att löparen inte kan täcka förvandlingsfältet och eftersom svart har en svartfältslöpare och h1 är en vit ruta så går det inte att vinna om kungen hinner in i hörnet. Tror ni mig inte så testa gärna själva!

Ytterligare en remi och den oerhörda skrällen var ett faktum 2½-1½ till de goda. Och vilken laginsats! 1 vinst o tre remier. Så ska en slipsten dras!! Detta innebär delad serieledning inför sista matchen där vi möter LASK 2 och Sandlöparen möter Limhamn. Vinner vi större än Sandlöparen är sensationen ett faktum men förlorar vi kan vi trilla av prispallen. Så jämnt är det!

Våra lag i division 3 var i Limhamn för att spela två matcher. För EP 2 blev det tufft när Gustav var tvungen att lämna återbud och i första matchen blev det en svidande 4-0-förlust mot serietrean Eslöv 2. I den andra matchen lyckades Freja och Vincent ta varsin poäng och matchen mot Limhamn 4 slutade därmed 2-2

EP 3 inledde med en stark 2½-1½ seger mot Limhamn 5. Detta efter att Elias och Liam vunnit sina partier samtidigt som Anton fixade en remi på förstabordet. I den andra matchen blev det 1-3 mot serietvåan Ystad efter att Elias återigen vunnit sitt parti. Med dessa resultat ligger EP 2 femma och EP 3 sjua i tabellen.

Samtidigt spelades de tre första ronderna i nybörjarserien och vi hade ett sammandrag i Svedala med EP 4, Kristianstad 2, Bara Bönder 3 och Eslöv 3. Här var det tre matcher som gällde och vi inledde med en vinst mot Eslöv 3 efter att Vilhelm, Eddie och Bastian vunnit sina partier.

I andra matchen blev det tuffare mot Bara 3 och eftersom endast Alexander bärgade en poäng blev det förlust med 1-3. Samma resultat blev det i sista ronden mot Kristianstad 2 efter att Eddie varit ende poängplockare. Men som alltid i nybörjarserien svängde det rejält i partierna och att leda med en dam o lite till är långt ifrån lika med att man vinner! I vilket fall är nybörjarserien ett utmärkt tillfälle att testa lagspel och det verkade som om alla hade roligt!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.