Bragd-Johan räddar EP 1 i tidig seriefinal

Strax efter halv nio i morse nåddes lagledaren av det dystra beskedet att Janne hade insjuknat och att vi därmed bara hade 7 spelare inför det som vi tror ska bli en tidig seriefinal. För att strö salt i såren så hade vårt andralag bortamatch mot Engelholm och reserverna Sven o Erik satt på tåget. Vad göra??
Lösningen var att kasta iväg ett mess till Johan och få svaret att ”jag kan, men jag måste sticka 10 i 1. Lite senare ett mess från Johan ”är det lönt??” Jag tycker det är tråkigt med w.o. och man vet ju aldrig… Dessutom kanske Limhamn har en kass reserv…
Så Johan kom och fick möta en 1800-spelare (d.v.s 350 pinnar högre rankad). Dessutom sätter Johan en bonde i öppningen och skaffar en usel isolerad dubbelbonde på c-linjen. Men sen vaknar han till!! När klockan närmar sig halv ett lurar han upp motståndaren på läktaren och roffar åt sig en pjäs och strax innan han måste sticka bjuder han en taktisk remi som motståndaren genast accepterar och vi får en halva på w.o.-bordet. Hurra för Johan!!!
Men låt oss backa bandet till tiden innan Johan vände. Då såg det mörkt ut för de goda. Holger fick ta ut remischackar som vit. CC, som spelade hårt på vinst med de vita pjäserna, tvingades också acceptera remi. Robin, Christian hade som vanligt slumpat ut pjäserna och lyckats bli av med två bönder. Själv hade jag räknat totalfel och hamnat i ett tveksamt tornslutspel och Håkan hade tappat fianchettolöparen framför kungen och stod i konstant mattfara. Ridå??
Alls icke!!! Johan vände och skaffade som sagt en oväntad halva!! Vändning på gång? Alls icke.
Nästan samtidigt dukade Robin och Håkan under och hastigt och olustigt stod det 1½-3½. Med list förvärvad under många tornslutspelsträningar med ungdomarna lyckades jag balansera mitt slutspel till remi. 2-4. Och nu såg det för första gången ut som om det skulle kunna gå vägen. Christian hade, som vanlig, svängt sitt magiska spö och inte bara tagit tillbaka materialet utan stod dessutom mycket aktivare och Anders hade mumsat en kvalle!!
En sprintande h-bonde för Christian kostade motståndaren en pjäs och enda orosmomentet var att det inte var mer än en bonde kvar för Christian och om den försvann skulle det bli torn-springare mot torn. Detta tilläts inte utan Christian spelade säkert hem ställningen och reducerade till 3-4.
Samtidigt hade Anders också skaffat sig en fri h-bonde och eftersom Anders var svart och fribonden stod på h3 växte hoppet. Problemet var att Anders garderande torn stod på h2 och motståndaren hade ett torn bakom på h-linjen. Men efter att tornet gått till h1 och bonden till h2 avslutade Anders med ett vackert skenoffer: Txd3 Kxd3 Td1+ och bonden i mål.
4-4 ett efter omständigheterna lysande resultat!!!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.