Nya framgångar i Tylösand

Som brukligt är så spelas sista deltävlingen i Svenkt Grand Prix för säsongen på anrika Hotel Tylösand på Kristi Himmelfärdshelgen, torsdag till lördag. I fjol var vi ett stort uppbåd från klubben, men i år var vi endast tre, Anders H, Luke och Håkan, ackompanjerade av Lukes farfar Gert som dock representerar Landskrona SK.

Arrangemanget var som vanligt mycket bra på det fina och strandnära hotellet, och i år valde vi (tre generationer Lyngsjö) att ta in på turneringshotellet och även njuta av maten och spa som ingick i det enda tillgängliga paketet. Turneringen spelas på samma sätt som de flesta övriga GP-tävlingar, med fyra snabbschackspartier första dagen följt av två långa andra resp. tredje dagen. Enda skillnaden där är att eftersom torsdagen är helgdag så börjar spelet lite tidigare och snabbschackspartierna är också längre, 30 minuter plus 12s/drag.

Luke och Anders spelade ”Lilla” dvs, WST 1600 som har som begränsning att man inte får ha mer än… just det – 1600 i rating! Undertecknad deltog i den öppna turneringen, som också har något fler deltagare. Luke började i sin numera välkända stil med idel segrar i snabbschacksdelen, och kunde gå till ”pausvila” med fina 4/4. På fredagsmorgonen väntade turneringen högst rankade John Löfgren från Kristineberg, som dock inte kunde stå emot Luke. John vann alla övriga partier i turneringen och segrade därmed i WST 1600. Luke slog av på takten och slutade fin trea på 6/8, medan Anders slutade på tionde plats med 5½/8. De båda la beslag på de två första platserna i högsta ratinggruppen, som också gav ett pris.

Själv tog jag 4½/8, vilket gav en 44:e plats av 106 startande i den öppna turneringen. Det var bud på mer, men jag förlorade ett mycket skarpt parti i sista ronden mot en klart högre rankad spelare, trots goda chanser. Om jag får tid ska jag komplettera den här artikeln med någon partiställning.

Som nämnts ovan utgör också Tylösand sista deltävlingen i Svenskt Grand Prix, och där räknar man samman de fyra bästa resultaten från årets tävlingar. Även här vann Luke sin ratinggrupp, så det blev ett fint resultat för honom över hela året.

GP-tävlingarna är mycket trevliga för både erfarna och lite nyare spelare, dels tack vare uppdelningen under 1600 och öppna, och dels för att efter de inledande ronderna möter man spelare som har gjort ungefär samma resultat i turneringen som man själv. Jag rekommenderar verkligen fler att följa med, det är ofta ett bra gäng från klubben som deltar. Första GP-deltävlingen kommande säsong är Kvibergsspelen någon gång i september i Göteborg. För den som inte vill resa så långt spelas Malmö Open på Rådhuset i Malmö i december.

/Håkan

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.