Juniorallsvenskan 2023

Gustav, Marcus, Sigge & Luke

På hösten spelas varje år Juniorallsvenskan, en nationell lagtävling vars arrangemang flyttar runt i landet. Man kan säga att det är som Ungdomsserien kondenserat ner till en helg, där man kan få möta lag från hela landet. Den första tävlingen spelades 1987, då Wasa SK vann och Kirsebergs SK(!) blev bästa skånska klubb. Sedan dess har Juniorallsvenskan spelats 36 gånger.

Tävlingens format har de flesta år varit en sluten div 1 med sex lag som spelar fredag till söndag med lång betänketid, samt en öppen (vem som helst kan vara med) div 2 med kortare betänketid som spelas lördag och söndag. De två bästa lagen i div 2 kvalificerar sig för nästa års div 1, och såklart trillar de två sista lagen i div 1 därmed ner till div 2. Samma klubb får bara ha ett lag i div 1.

Tillbakablick, En Passant
En Passant hade en fin årgång födda 1997, som spelade flera gånger i div 2 i Juniorallsvenskan. Redan 2014 hade klubben två lag med i div 2, och förstalaget var snublande nära att kvalificera för div 1! Seger istället för oavgjort i sista ronden hade räckt. Året efter var man åter uppe i toppen, men föll tillbaka i slutronderna. Årgång 97 avslutade 2016 och 2017 med stolpe ut och förluster mot LASK i slutronden båda gångerna. Därefter slutade Erik, Sven, Joel, Johan och Pontus vara juniorer. Placeringsraden blev 4, 5, 13 och 6.

2018 spelades tävlingen i Malmö, vilket innebar att klubben kunde starta med två lag, med ett gäng småttingar i andralaget. Det var nämligen precis samma spelare som representerade klubben i årets upplaga! Formatet då var på väg att ändras, så att även div 2 skulle bli en sluten turnering med långa partier året därpå, och då fick de sex första lagen i div 2 2018 plats i den nya div 2 2019. Genom en mycket meriterande vinst mot Linköping(!) i sista ronden placerade sig förstalaget på en sjätteplats och kvalificerade sig till div 2 2019.

De flesta i laget blev tyvärr för gamla 2019, så Roland tog med sig Stina, Ludvig, Sigge och en 10-årig Luke till Mölnlycke för en simtur bland hajarna. Det blev en ordentlig erfarenhet för dem, men som väntat räckte det inte till för att hålla sig kvar. Sigge och Luke skrällde sig till var sin etta på de fem partierna, Ludvig tog en halva, och Stina satt på förstabordet och var så ryyyyyysligt nära att skrälla till sig poäng också!

2020 var det paus för Covid, men 2021 var det igång igen. En Passant hade inget eget lag, men Luke följde med Sandlöparen till Stockholm, återigen för spel i div 2. Där hjälpte han dem att ta sig upp till div 1, och vi kan notera att vår vänklubb därefter hållit sig kvar i den högsta serien.

2022 gick turneringen i Lund på Ideon Gateway, och vi hade åter med ett lag, nu i den öppna div 3. Sigge, Marcus, Luke och Hebbe försvarade färgerna på lördagen. Sigge såg allt vissnare ut på lördagen, och kastade in handduken över natten. Liam, lika gammal som storebror var den där gången 2018, hoppade in och gjorde en hjälteinsats på söndagen!

Årets Juniorallsvenska
Efter att organisatörerna året innan haft problem att få med de lag som kvalificerat sig till div 2 bestämde man sig för att återgå till det gamla formatet med en öppen div 2. Turneringen gick i Linköping den gångna helgen, och hela 18 lag ställde upp i div 2. Stockholmsklubben Kristallen hade fantastiska fyra lag med (ett i div 1 och tre i div 2). Däremot saknades märkligt nog tre av de stora ungdomsklubbarna i Stockholm helt, trots den relativa närheten till Stockholm.

En Passant blev enda skånelag i div 2, däremot spelade både LASK och Sandlöparen i div 1. Lokalen för div 2 var nog inte riktigt tänkt att husera så många lag, men några ytterligare konferensrum fanns inte att tillgå. Tur att det inte blev 20 lag, för jag vet inte var de skulle spelat den 10:e matchen…

Eftersom betänketiden är lite kortare (45 minuter plus 10 sekunder per drag) så rankas tävlingen som snabbschack, och därför är det ratingen för snabbschack som avgör vilken ordning man kan sätta spelarna i. En Passants snabbschackslista avslöjade ordningen som Luke, Marcus, Sigge, Gustav, och från den ordningen kan man avvika ett bord. De fem första matcherna hade laget kommit överens om ordningen Luke, Sigge, Marcus, Gustav.

Vi tog (modigt nog) snälltåget upp, och ankom Linköping i tid 12.25, 35 minuter före spelstart för första ronden. En frisk promenad på 12 minuter i minusgrader tog oss till Stora toget och statyn över Folke Filbyter. Där ligger Elite Stora Hotellet, som både var spellokal och vår övernattning mellan lördagen och söndagen. På tåget hade vi tillsammans satt det mycket ambitiösa målet att ta minst hälften av poängen och hamna på den övre halvan!

Turneringen
Den första ronden vankade riktigt tufft motstånd – det blev snabbt klart att de 18 lagen hade seedats baserat på den laguppställning vi hade lämnat in, och vi hade i den hamnat 10:a i ordningen, och fick därmed möta det högst rankade laget, Uppsala SSS. Ungdomarna satte sig kavat ner på sina platser, som om de aldrig gjort något annat, och samtliga tog de sig an sina klart högre rankade motståndare! De bjöd också på rejält motstånd, och ingen annan match stod 0-0 så länge som vår.

Nordin – Reimegård efter 27…Tc8

Uppsalas spelare blev för svåra, och när bara Marcus satt kvar låg vi under med 0-3. Det var dock ett mycket spännande parti att följa!

I ömsesidig tidsnöd manövrerade Marcus ut sin högre rankade motståndare: 28.Sd6 Tc7 29.Db8+ Kh7 30.Sdxf7 Tc8 31.Dd6 Dc2 32.Dxe6 De4+ 33.Kh3 Tf8. Nu krävs lite mod för att fortsätta angreppet på svarts kung, men vit har redan fattat beslutet att krypa upp på kanten med sin kung, så nu ska bara damen bort från diagonalen b1-h7 så att vits dam kan komma in:

34.f3! Db1 35. e4 Df1+ 36. Kh4 g5+ 37. Kh5 uppgivet. En fin start för Marcus!

Resten av kvällen bjöd på ett oavgjort resultat och en seger, och en därmed en plats ungefär mitt i tabellen. Till råga på allt hade Marcus spelat så otroligt bra att han var en av få individuella spelare som tagit full pott så långt, vilket man också kunde läsa om på schack.se!

Hotellet erbjöd en god nattsömn, och alla verkade pigga och glada för att spela mer schack på morgonen. Noteras kan också att motståndet blev idel Göteborgslag under söndagen. Proppen gick också ur i rond 4, där det blev storseger, 4-0, och ännu ett svep upp i tabellen! Det betydde tufft motstånd i rond 5, där endast Luke tog en halva, och med precis 50% efter fem ronder fanns chansen att uppfylla det där målet.

Sista ronden blev också den på pappret mest balanserade matchen, mot Nolereds SK, ännu en klubb med fantastisk ungdomsverksamhet. Vi valde där att frångå vår stående laguppställning och sätta Marcus på förstabordet. Det visade sig vara ett lyckokast!

Eliasson – Arvidsson efter 14.c3

Gustav tog tag i rodret på en gång, spelade upp en grym ställning och avslutade med följande fina mattkombination: 14… Sxe5! 15.Lxe5 Bd3 matt

Därefter tog det lång tid innan något ytterligare resultat noterades, Sigge stod visserligen bättre tidigt, men både Lukes och Marcus partier kunde gå på vilket håll som helst. Eftersom Sigges parti gick väldigt stabilt mot seger blev det tvunget för Nolereds spelare på bord 1 och 2 att försöka vinna. Marcus och Luke satt dock och höll i pjäserna stabilt, två remier blev snart resultatet och 3-1 skrevs segern till.

Bild: Mats Harrén, Nolered, efter den spännande matchen!

Med tre segrar, en oavgjord och två förluster hamnade En Passant på 8:e plats, med otroligt små marginaler upp till en sjätteplats. Båda de högt ställda målen infriades, och det var bara starka lag framför oss i tabellen. Lagets bästa poängplockare blev Marcus på fantastiska 4½/6, men alla gjorde mycket bra individuella prestationer!

Tack till arrangörerna från Linköpings ASS, våra fantastiska spelare, och även deras mycket uppmuntrande och påhejande föräldrar på hemmaplan! Nästa år är vi tillbaka igen, kanske till och med samma lag!? Sigge är sistaårsjunior nästa år, men övriga har ett bra tag kvar.

En kort-kort rapport från div 1, där vänklubben Sandlöparen höll sig kvar i högsta serien med minsta möjliga marginal, en halv partipoäng, på bekostnad av storklubben SK Rockaden, Stockholm, som därmed får ner i div 2 och vända nästa år. Segrade gjorde tidigare nämnda Kristallens SK, ännu ett fantastiskt bevis på att bredd normalt också betyder styrka! LASK slutade på tredje plats.

Slutrapport från förbundet med länk till Lars OA Hedlunds bilder.

/Håkan

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.